Almanya’dan Türkiye’ye faiz uyarısı geldi: Faiz artırımı zorunluluk haline gelebilir

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) art arda aldığı faiz indirimi kararları piyasada güvensizlik yaratarak yatırımcıyı geri çekilmeye zorlarken, faiz indirimleri Türkiye ekonomisinde de gözle görülür değişimlere neden oldu. Önümüzdeki ilk toplantılar için ise Alman bankası Deutsche Bank’tan kritik bir yorum geldi. Deutsche, Aralık ayındaki toplantıda TCMB’nin 100 baz puanlık bir indirim yapacağını söylüyor ve bunun daha ilerideki dönemlerde faiz artımının bir zorunluluk haline gelmesine yol açacağı konusunda uyarıyor.

Bloomberg’in haberine göre acil bir faiz artırımı kararı alınmasının şu anki durumda zor olacağını belirten kurum, TCMB’nin dolarizasyon (Bir ülkede yaşayanların değişim aracı, hesap birimi ve değer biriktirme aracı olarak kendi ulusal paraları yerine yabancı para kullanmaları), zayıf Türk lirası ve artan enflasyondan dolayı 2022’nin ilk çeyreğinde politika faizini yüzde 25’e çıkarmak zorunda kalabileceğini ifade etti.

Enflasyonun bu yılın sonunda yüzde 25 olacağını öngören Deutsche Bank ekonomistleri, 2022’nin ilk yarısında ise enflasyonun yüzde 30’a kadar tırmanacağını düşünüyor. Deutsche Bank, kur geçirgenliğinin etkisinin enflasyona yansıyacağını ve asgari ücretteki artışla beraber Mayıs 2022’de enflasyonun yüzde 35 civarına ulaşabileceğini de dile getirdi.

Türkiye ekonomisinin 2021 yılında yüzde 10,1 büyümesini beklediklerini belirten banka, Türk lirasındaki oynaklığın tüketiciler ve iş çevresi için belirsizliği artıracağını, bunun da ekonomik aktiviteyi yavaşlatacağını söyledi. Deutsche Bank 2022 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 3,5 büyümesini bekliyor.

Exit mobile version