DünyaSağlık

Omicron varyantı dünya için tehdit yaratmaya devam ediyor! Ülke çapında kırmızı alarm verildi

Güney Afrika’da ortaya çıkarak kısa süre içinde dünyaya yayılan ve en son Türkiye’de de görülen Omicron varyantı, İngiltere için ciddi bir tehlike haline geldi. İngiltere Başsağlık görevlileri tarafından yapılan açıklamada, Sağlık Güvenliği Kurumunun tavsiyesi ve ülkede Omicron vakalarındaki hızlı artış nedeniyle alarm seviyesinin ikinci en yüksek olan 4 seviyesine yükseltildiği bildirildi.

AA’nın haberine göre yetkililer tarafından yapılan açıklamada, “Erken kanıtlar, Omicron’un Delta’dan çok daha hızlı yayıldığını ve Omicron’dan kaynaklanan semptomatik hastalıklara karşı aşı korumasının azaldığını gösteriyor” dedi ve Omicron varyantının şiddetine ilişkin verilerin gelecek haftalarda daha netleşeceği belirtilen açıklamada, yeni varyant nedeniyle hastaneye yatışların şimdiden başladığı ve hızla artmasının muhtemel olduğu ifade edildi.

Açıklama şöyle devam etti:

“İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) şu anda esas olarak Kovid-19 dışı nedenlerle baskı altında. Artan bulaşıcılık ve azalan aşı etkinliğiyle yayılan bir varyantla, bu baskının yakında yükseldiğini göreceğiz.”

İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid, Omicron varyantının, diğer varyantlardan çok daha hızlı yayıldığına işaret ederek, İngiltere’de bu ayın sonuna kadar yaklaşık 1 milyon Omicron vakası görülebileceğini bildirmişti. Uzmanlar da Omicron varyantına karşı sert önlem alınmazsa ülkede 25-75 bin kişinin hayatını kaybedebileceği uyarısını yapmıştı.