DünyaGündemSağlık

Bilimin gücü kendini bir kere daha kanıtladı! Yeni ilaç koronavirüsün varyantlarına karşı etkili…

Diğer tüm varyantlardan daha fazla sayıda mutasyon barındırdığı için endişe verici varyant listesine alınan Omicron varyantı herkesi korkutmaya devam ederken dünyadan yeni bir güzel haber geldi! İngiliz ilaç şirketi GlaxoSmithKline ve ABD firması Vir Biotechnology işbirliğiyle geliştirilen ‘Sotrovimab’ adlı ilacın, koronavirüsün Omicron varyantı da dahil olmak üzere şu anda bilinen 37 mutasyonuna karşı etkili olduğu ortaya çıktı.

Geçtiğimiz hafta elde edilen veriler, Sotrovimab’ın Omicron’un birkaç önemli mutasyonuyla mücadele edebildiğini göstermişti. Ancak yeni veriler, tedavinin Omicron varyantının tüm formlarında etkili olduğunu ortaya koydu. Böylelikle yeni ilaç, mevcut Kovid-19 aşılarının ve tedavilerinin Omicron’a karşı etkili bir şekilde mücadele edip edemeyeceğine dair soru işaretlerini de ortadan kaldırmış oldu.

Yapılan denemelerde ilacın hafif-orta şiddette Kovid semptomları olan hastalarda hastaneye yatış ve ölüm olasılığını yüzde 79 azalttığı ortaya çıkarken İngiltere İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu geçen hafta tedaviye onay verdi. Xevudy markası altında satılan Sotrovimab, ciddi Kovid vakalarında kullanılıyor ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler için de fayda sağlıyor. İlacın ürettiği antiviraller virüsün üremesine müdahale ediyor; vücuda hastalıkla savaşacak Kovid antikorları sağlanıyor.