Dünyayı alarma geçiren varyantın görüntüsü çekildi! Dünya Sağlık Örgütü’nden yeni ‘Omicron’ açıklaması geldi

Yeni tip koronavirüsün son günlerde en tehlikeli varyantı olarak bilinen Omicron varyantına ilişkin yeni açıklamalar gelmeye devam ediyor. Özellikle pandemi sürecinin önde gelen kurumu Dünya Sağlık Örgütü, bu yeni varyantın tehlikelerine dair bulguları sık sık paylaşıyor. Bir açıklama daha Omicron varyantının koronavirüs aşıları ile ilişkisine dair geldi; ayrıca Hong Kong Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmayla Omicron varyantının mikroskobik görüntüsü ortaya çıktı.

DW’nin haberine göre, aşıların Omicron varyantına karşı etkili olmamasına ilişkin iddialar DSÖ tarafından çürütüldü. DSÖ’ye göre elde edilen öncül veriler aşıların koruma sağlamaya devam ettiğini gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) acil durum direktörü Mike Ryan, varyantla ilgili hala öğrenilecek çok şey olduğunu, ancak Güney Afrika’dan elde edilen öncül verilerin, Omicron varyantının Delta veya diğer varyantlara göre hastalığın daha ağır geçirilmesine neden olmadığını ortaya koyduğunu söyledi:

“Öncül veriler bu varyantın daha ağır olduğuna işaret etmiyor. Tam tersine, yön daha az ağır olduğu tarafa doğru. Ancak hâlâ erken, işaretleri nasıl yorumladığımız konusunda dikkatli olmalıyız.”

Ryan Güney Afrika’dan elde edilen öncül verilerin “aşıların koruma sağlamaya devam ettiğini” gösterdiğini kaydederek aşının hâlâ elimizdeki en iyi silah olduğunun altını çizdi.

Görüntüsü Ortaya Çıktı

Diğer yandan Hong Kong Üniversitesi Li Ka Shing Tıp Fakültesi (HKUMed) tarafından yapılan inceleme sonucu Omicron varyantının mikroskobik görüntüsü elde edildi. Üniversite tarafından yayınlanan fotoğrafın solunda, küçük siyah viral partiküller içeren şişmiş veziküllerle hücre hasarını gösteren, SARS-CoV-2 Omicron varyantı ile enfeksiyondan sonra bir maymun böbrek hücresinin (Vero E6) düşük büyütmeli elektron mikrografının yer aldığı ifade ediliyor. Görselin sağında ise yüzeylerinde korona şekilli sivri uçlara sahip viral partikül kümelerini gösteren enfekte bir Vero E6 hücresinin yüksek büyütmeli elektron mikrografının yer aldığı belirtiliyor. İşte o görsel:

Exit mobile version