O ülkeden dünyayı şaşırtan adım: Koronavirüs testi pozitif çıkanlara para ödülü veriliyor

Koronavirüsün 2019 yılında patlak verdiği ülkeden yine koronavirüs adına şaşırtan bir adım geldi! Tüm dünyayı şoke eden haber bugün verildi. Harbin şehrinde alınan kararla semptom gösterip kendi isteği ile koronavirüs testi yaptıran ve test sonucu pozitif olan herkese yaklaşık 1500 dolar ödül verileceği açıklandı.

Harbin hükümet sadece kendi istekleri ile test yaptırmak isteyenleri ödüllendirmek istiyor. Çin devlet medyası Beijing News’e göre, şehir hükümeti bu yeni planı ile semptom gösterdiğinde Kovid-19 testi yaptırmak için öne çıkanları ödüllendiriyor ve bu şekilde halkı test olmaya teşvik ediyor. Şehir çapında halka duyurulan bildiri ise şöyle:

“Vatandaşlarımıza pozitif vakalarının nerede ortaya çıktığına dair bilgileri not etmelerini tavsiye ediyoruz. Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, yorgunluk, koku veya tat kaybı, kas ağrıları veya ishal gibi Koronavirüs semptomları gösteriyorsanız kendi kendinize ilaç almayın, maske takın ve en yakın sağlık kuruluşuna gidin. Görüşmenizde bize nereye seyahat ettiğinizi ve kimlerle temas kurduğunuzu mutlaka söyleyin. Semptomları hissettikten sonra kendi isteğiyle öne çıkan, yetkili bir sağlık kurumunda test yaptırıp Kovid testi pozitif çıkan herkes 10.000 Çin Yuanı (Yaklaşık 1500 Dolar) ile ödüllendirilecektir.”

Sıfır Vaka Politikası Devam Ediyor

Açıklanan yeni karar ilk başta astronomik bir miktar gibi görünse de, Harbin’de geçen hafta boyunca günlük 10’dan az vaka tespit edildi. Dün şehirde yalnızca 7 koronavirüs vakası bildirildi. Sıfır kovid politikası (zero-covid policy) izleyen Çin’de bildirilen vaka sayıları da sürekli olarak düşük olsa da resmi hesaplamalarda asemptomatik olan hastalar yer almıyor.

Bugüne dek 99,160 toplam vaka sayısına sahip Çin’de 4,636 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Exit mobile version