3. doz aşı olanları ilgilendiriyor! Araştırma sonuçları dikkat çekti!

Koronavirüs salgınına karşı geliştirilen aşılar tüm dünyada uygulanıyor. Ülkemizde de hatırlatma aşılarının da devreye girmesi üzerine vatandaşlar konuyla ilgili yapılan araştırma sonuçlarını merak etmeye başladı. Yeni aşı araştırmasına göre en iyi korumanın 3. Dozda olduğu belirtildi.

Konuyla ilgili İngiltere’de yapılan araştırmaya göre hatırlatıcı doz olarak tercih edilen BioNTech aşısının Moderna aşısı ile birlikte en iyi sonucu verdiğini ortaya koydu. İşte detaylar..

Oxford-AstraZeneca, Pfizer-BioNTech, Novavax, Johnson&Johnson, Moderna, Valneva ve Curevac aşıları kullanıldı.

Araştırmaya katılan kişilerin yarısının 70 yaşından fazla olduğu ifade edildi. Bazı kişiler ise kontrol grubuna alınarak Plasebo olarak meningokok aşıları uygulandı.

GÜVENLİK ENDİŞESİ OLUŞMADI

7 aşının hiçbirinin güvenlik endişesi oluşturmadı. Baş ağrısı, yorgunluk aşı yerinde ağrı en sık görülen belirtiler arasında yerini aldı. Ancak 24 kişide ciddi yan etkiler görüldü.

CESARET VERİCİ

Prof. Saul Faust, yapmış olduğu açıklamasında, “Farklı teknolojileri kullanan çok çeşitli aşıların, AstraZeneca veya Pfizer-BioNTech’in üzerine üçüncü doz olarak fayda sağlaması gerçekten cesaret verici.” ifadesini kullandı.

İlk 2 dozu Pfizer-BioNTech olarak tercih eden kişilerde antikor seviyesi 1,3 kat (Valneva) ile 11,5 kat (Moderna) arasında değişiklik gösterdi.

10-12 HAFTADAN SONRA

Sadece alfa, beta ve delta varyantları için araştırma yapılmadı. Çin’de ilk ortaya çıkan orijinal koronavirüs üzerinde de yapılan araştırma sonuçlarına göre Oxford-AstraZeneca aşısının 2 dozundan 10-12 hafta sonra 7 aşının hepsinin bağışıklığı artırdığı ortaya çıktı.

 

Exit mobile version