Bilim, TeknolojiGündemSağlık

Dünyayı kırmızı alarma geçirmişti: Omicron varyantıyla ilgili son dakika gelişmesi!

Güney Afrika’da ortaya çıkarak kısa süre içinde dünyada 26 ülkeye yayılan ve tehlike saçarak ilerlemeye devam eden Omicron varyantıyla ilgili flaş gerçek ortaya çıktı! Bilimsel araştırmalara göre Omicron varyantı, koronavirüsün bugüne dek çıkan diğer varyantlarından çok daha fazla oranda mutasyon içeriyor. Bunun çok endişe verici bir gelişme olduğunu savunan uzmanlar, aşılamayla önüne geçilemediği sürece yeni yasakların kapıda olduğunu konusunda uyarıda bulunuyorlar. Üsküdar Üniversitesi Biyogüvenlik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu da Güney Afrika’da ortaya çıkan Omicron isimli varyantla ilgili açıklamalar yaptı.

İlk olarak Güney Afrika’da 24 Kasım 2021‘de ortaya çıkan ve o günden bu yana hızla yayılmaya devam eden, Dünya Sağlık Örgütü tarafından Omicron olarak adlandırılan yeni koronavirüs varyantının dünyada hızla yayılmaya devam ettiğine dikkat çeken Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, “Daha önce ortaya çıkan Alpha, Beta ve Delta’dan sonra dördüncü kaygıya neden olan varyant Omicron ile ilgili şu an sınırlı bilgiler olsa da bilim insanları endişeli. Bu endişenin elbette bir alt yapısı var. Öncelikle daha önce görülmediği kadar fazla mutasyon taşıyan bu varyant, özellikle virüsün bağlanma bölgesi olan Spike proteininde diğer varyantlara oranla çok daha fazla mutasyon taşıyor” açıklamasını yaparak endişesini dile getirdi.

Mutasyon Sayısı Tehlikenin Boyutunu Belirliyor

Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, ‘Dünyada şu an yapılan aşıların en çok bu bölgeyi hedef alması ve bağışıklık yanıtından kaçmak için virüsün bu bölgede oluşturduğu mutasyonları kullandığının düşünülmesi konuyu önemli hale getiriyor’ dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Yeni bir varyant çıktığında en çok endişelenilen durumlar, yeni varyantın ne kadar bulaştırıcı olduğu, hastalık şiddeti, bağışıklıktan kaçış potansiyeli ve aşı direnci olarak sayılabilir. Bu sebeple her mutasyon taşıyan varyant dikkatle değerlendiriliyor ve özellikle yukarıda sayılan durumları etkileyebilecek mutasyonları taşıyan varyantlar dikkatle takip ediliyor. Omicron varyantı, özellikle hem immün sistemin hem de aşıların hedef aldığı, bağlanma bölgesi olan Spike proteininde 30 kadar mutasyon taşıyor. Bunlardan neredeyse yarısı daha da önemli olan Spike proteininin RBD denilen ana bağlanma bölgesinde bulunuyor. Ayrıca genomunda çok sayıda silinme ve eklenme mutasyonları da taşıdığı biliniyor. 3 adet mutasyon ise virüsün bulaştırıcılığını etkileyen furin kesim bölgesinde yer alıyor. Sonuç olarak yeni varyant şimdiye dek en yüksek sayıda önemli mutasyon taşıyan varyant olarak endişe yaratıyor.”