Önlem alınmazsa kaos çıkacak! Dev zam geliyor: İhtiyacı olan şimdiden alsın

Süt fiyatlarına zammın kapıda olduğu duyuruldu. Birçok ürüne peş peşe zam gelirken süt fiyatlarına da zam beklendiği resmen duyuruldu. Marketlerde 1 litre sütün fiyatı 9 liraya dayandı ve üreticiler yem fiyatlarına gelen zamla sütün tekrar zamlanabileceğini ifade etti. Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük önemli açıklamalarda bulundu önlem alınmazsa kaos çıkabileceğini belirtti.

Yem fiyatlarına gelen zamların ardından süt fiyatlarına da zam gündeme geldi. Gıda Komitesi’nin toplanmasının ardından hafta başına Ulusal Süt Konseyi tarafından çok önemli bir açıklama yapıldı. Konsey tarafından yapılan açıklamada 3 lira 20 kuruş olan çiğ süt litre tavsiye satış fiyatının yüzde 46.8 artırılarak 4 lira 70 kuruşa çıkarıldığı resmen duyurulmuştu.

YÜZDE 48 ZAM YAPILACAK

Ancak 8 Aralık’ta uygulanmaya başlayacak yeni referans fiyatlarına sıra gelmeden hayvancılıktaki önemli girdilerden yeme yeni bir zam geldi. Tire Süt Kooperatifi’nin Başkanı Eskiyörük ise bu konu hakkında bir açıklama yaparak şu ifadeleri kullandı:

“2 Ekim 2021’den bugüne 2 aylık süreçte yeme ortalama yüzde 48 zam yapıldı”

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2020-2021 Ekim aralığında süt fiyatları yüzde 37 zamlanarak 7 liraya dayanmıştı. Bu fiyat marketlerde 8-9 liraya kadar çıkıyor. Girdi maliyetlerindeki yeni artışlar ise vatandaşa yeni zamlar olarak yansıyor. Eskiyörük açıklamalarında bu şartlar altında çiftçinin üretemeyeceğine, vatandaşın da tüketemeyeceğini belirterek Türkiye tarımının uçurumun eşiğine getirilmeye çalışıldığını vurguladı.

ÜLKEMİZ KAOSA SÜRÜKLENECEK

Eskiyörük açıklamalarında ise şu ifadelere yer verdi:

“Baktığınızda son bir yılda üreticinin girdi maliyetlerinde ortalama yüzde 80 civarında artış oldu. Ambalaj malzemelerinde ise yüzde 100’ün üzerinde artış oldu. Üretici zarar ediyor, tüketici de raftaki fiyatlarla evine yeterince süt ve süt ürünleri alamıyor.

Derhal önlem alınmazsa ülkemiz büyük bir kaosa sürüklenecek. Yangın daha da büyüyecek ve söndürmek imkansız hale gelecek. Çünkü tarımdaki kriz her sektörü vuracak ve Türk Tarımı yıkılırsa geleceğimiz bitecek. Biz üreticiler, bakanlığımızın gereken müdahaleyi yarın geç olmadan yapmasını bekliyoruz.”

Exit mobile version