EkonomiGündem

Zamlar yağmur gibi yağıyor! Ekmeğe gelen zamdan sonra onun da fiyatı arttı

Artan maliyet sonucu ürün fiyatlarında da artışa giden fırıncılar, vatandaşa bir zammın daha haberini verdi. Denizli’de ekmek fiyatlarına gelen zamdan sonra simit fiyatları da zamlanacak ve bugünden itibaren tanesi 2,5 TL’den satılmaya başlanacak. Böylelikle Haziran ayında 1,5 TL’den 1,75’e yükselen simit fiyatlarına 2021 yılı bitmeden ikinci zam gelmiş olacak.

2021 yılı başında 1,25 TL’den satılan simit son artışla yıl içinde yüzde 100 oranında gördü. Bugünden itibaren simidin tanesi 2,50 TL’den satışa sunulacak.

EKMEK FİYATLARI NE DURUMDA?

Yıl içinde ülke genelinde ekmek fiyatlarına birden fazla zam geldi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclisi’nin 11 Kasım’da aldığı kararla İstanbul’da 230 gram ekmek 2,5 lira oldu. Türkiye’nin genelinde de 230 gramlık bir ekmeğin ortalama fiyatı 2-2,5 TL arasında.

Buğday ve un fiyatlarındaki artış nedeniyle alınan zam kararlarında fırıncıların da çok fazla zarara uğradığı ifade ediliyor. Ekmek Sanayii İşverenler Sendikası’na göre, döviz kurlarında yaşanan artışlar, buğday rekoltesinin düşüklüğü, bazı kişi ve kurumların buğday stoklamaları şeklinde sebeplerle Nisan ve Kasım aylarında un fiyatları yüzde 85 arttı.

Sektör yetkilileri de maliyetler nedeniyle zamların kaçınılmaz olduğunu ifade ediyorlar. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez de bu görüşü destekleyerek:

“Sadece un değil; su, elektrik, doğal gaz gibi girdilerde de ciddi bir artış yaşanıyor ve bunun da ekmek fiyatına yansıması gerekiyor. Eğer belirli bir zam yapılmazsa, bu sefer fırınların kapatılmasına ve ekmek kuyruklarına şahit olacağız.” açıklamasını yaptı.