Finlandiya’da aylık 2,259 Euro (31,749 TL) ile rahatça geçinmek mümkün: İşte Finlandiya’da yaşam maliyeti, asgari ücret…

Sayısız kez ‘dünyanın en mutlu ülkesi’ unvanına layık görülen Finlandiya’nın insanlarının neden bu kadar mutlu olduğuna şaşmamak lazım. Aylık en düşük maaş olarak verilen asgari ücretle mevcut Finlandiya ekonomik şartlarında geçinmek çok kolay. Her ay 2,259 Euro kazanan bir kişi, bu tutarda bir asgari ücretle aylık market alışverişini çok rahat bir şekilde karşılarken kira ve faturalardan arta kalan tutarı da eğlenmek için harcayabiliyor. İşte Finlandiya’da asgari ücretli birinin yaşam maliyeti ve Türkiye’yle kıyaslandığında çıkan sonuç…

Günümüz Türkiye’sinde sıradan bir market alışverişi 500 TL’ye varan bir bütçe ortaya koyabiliyorken kırmızı et artık bir lüks haline geldi. Ülkemizde aylarca evine et girmeyen aileler mevcut; ancak Finlandiya’da yaşayan biri 1 kiloluk kırmızı eti 14 Euro gibi bir ücret vererek alabiliyor. Türkiye’de ise bir kilo etin kilosu 65 TL’ye dayanmış durumda. Bonfile, biftek gibi etlerin kilosu da 90 TL’den başlıyor. Yani Finlandiya’da mevcut asgari ücretle 161 kilo et almak mümkünken Türkiye’de verilen asgari ücretle yaklaşık 40 kilo et alınabiliyor.

Finlandiya’da ortalama bir market alışverişini ele alalım. Süt, ekmek, yumurta, peynir, sebze, meyve, baklagillerden oluşan sıradan bir alışverişte Finlandiya’da yaşayan birinin ödeyeceği ücret 40-50 Euro arasında değişiyor. Ancak Türkiye’de günümüzün şartlarında bu tutar, Finlandiya’da ortaya çıkan tutarın neredeyse 4 katı.

Finlandiya’da barınma ücreti de aynı oranda uygun. Şehir merkezlerinde 1 odalı bir daireyi 600 Euro’ya bulmak mümkünken üç odalı bir dairenin kirası 1,200-1,300 Euro arasında değişiyor. Türkiye’de 1+1 yeni dairelerin aylık kirası 3.000 TL’ye ulaştı ve bu hâlâ ailesinden uzakta barınmaya çalışan birçok üniversite öğrencisi için aşılamamış bir sorun.

Türkiye’deki enflasyonla Finlandiya’daki enflasyonu da tek bir örnek üzerinden açıklayabiliriz. Örneğin aşağıdaki sütun grafik üzerinden 2010-2020 yılları arasındaki 10 yıllık süreçte Finlandiya’daki süt fiyatlarını görebiliyoruz:

Peki Türkiye’de durum ne? Son tablo bizi giderek yükselişe geçen fiyatlarla karşı karşıya getiriyor:

Bu tablolar da Türkiye’deki yıllık enflasyon yüzde 19,89’ken Finlandiya’da bu oranın yüzde 3,20 oluşunu en basit şekilde doğruluyor. Mal ve hizmetlere dair fiyat düzeyinin yükselmesiyle paranın satın alma gücünde meydana gelen düşüşü ifade eden enflasyonun ülkemizde bu kadar yüksek olması da, Finlandiya’da yaşayan birine göre neden çok daha yüksek tutarlarda market alışverişi yaptığımızı açıklıyor.

Exit mobile version