Euro’yla maaş alın, Türkiye’de harcayın: Almanya, Türkiye’den nitelikli eleman alacak, saatlik 9,60 Euro (133 TL) verilecek

Almanya’da Federal İstihdam Dairesi (BA) Başkanı Detlef Scheele’nin Welt Am Sonntag (World on Sunday) gazetesine yaptığı açıklamalarda “Şu anda toplam istihdam açığı yaklaşık 1 milyon 200 bin, açığın üçte ikisini de nitelikli işgücü oluşturuyor” demesinin ardından Almanya’nın nitelikli eleman sıkıntısına dair detaylar ortaya çıktı. Çeşitli alanlarda eleman açığıyla sık sık karşı karşıya kalan Almanya, Türkiye’den de nitelikli eleman alımı yapılacağını açıkladı.

Deutsche Welle’nin haberine göre, Almanya’da yaklaşık 70 meslek grubunda eleman, personel, işçi açığı bulunuyor. En çok nitelikli eleman aranan meslekler ise güncel verilere göre şöyle:

18 bin 300 ile sosyal pedagoglar,

17 bin 900 ile yaşlı bakımevi çalışanları,

16 bin 700 ile hasta bakıcılar.

Detlef Scheele geçtiğimiz aylarda Almanya’nın artan nitelikli işgücü açığını dengelemek için yılda yaklaşık 400 bin göçmene ihtiyaç duyduğunu açıklamıştı. Almanya Orta Ölçekli İşletmeler Birliği de (BVMW) nitelikli işgücü açığıyla mücadele için yurt dışından daha fazla nitelikli işgücü göçü talebinde bulundu. Bu da Türkiye’den Almanya’ya çalışmak için gitmek isteyenleri yakından ilgilendiriyor.

BVMW Başkanı Markus Jerger, Funke geçtiğimiz ay gazetecilere verdiği röportajda her meslek grubundan birçok firmanın nitelikli işgücü ve yetiştirecek çalışan bulmakta zorlandığının altını çizmişti. Jerger, “Bu orta ölçekli işletmelerin temel rekabet gücünü ve buna bağlı olarak da Almanya’nın konumunu tehlikeye sokuyor” açıklamasını yaparak iş gücü açığının boyutunu gözler önüne sermişti.

Almanya’da Asgari Ücret

Euro ile maaş alınan Almanya’da asgari ücret ise 2020 yılında 1,584 Euro olarak belirlenmişti. 2021 yılında ise saatlik asgari ücret 9.60 Euro oldu. Hükümetin daha önce yaptığı anlaşmalara göre bu tutar 1 Ocak 2022’de 9,82’ye yükselecek ve 1 Temmuz 2022’den itibaren saatlik asgari ücret 10,45 Euro olacak.

Exit mobile version