Karantina haberleri tekrar gelmeye başladı! O ilimizde 33 mahalle karantina altına alındı, giriş çıkış yasaklandı

Aydın’ın Germencik ilçesinden bugün karantina haberi geldi. Hayvanlarda görülen şap hastalığı nedeniyle 33 mahalle karantina altına alındı, bu mahallelere geçici olarak hayvan giriş çıkışı kısıtlandı.

Aydın’da Germencik İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, Karaağaçlı Mahallesi’ndeki bir hayvanda şap hastalığına rastlayınca, belirlenen alanda karantina uygulaması başlattı. Ayrıca bölgedeki 33 mahalleye geçici olarak hayvan giriş çıkışı yasaklandı. Peki şap hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir?

ŞAP HASTALIĞI

Şap hastalığı çift tırnaklı hayvanların akut seyirli, çok bulaşıcı ve zoonotik karaktere sahip viral bir enfeksiyon olarak tanımlanıyor. Hastalığın bulaşma oranı yüksek olup, hassas hayvan topluluklarında yüzde 100’e kadar ulaşabiliyor. Bu nedenle hastalık ekonomik, siyasi ve ticari yönlerden büyük önem taşıyor.

Virüs; yapağıda 24 gün, sığır derisinde 4 hafta, samanda 15 hafta, kepekte 20 hafta, toprakta 4 hafta, kuru ot ve danede 5 ay süreyle bulaş riskini koruyor.

Belirtileri ise sığırlarda ateş, iştahsızlık, depresyon ve süt veriminde azalma şeklinde ortaya çıkar. 24 saat içerisinde salya akışı başlar.

Koyun ve keçilerde hastalık daha hafif seyirlidir. Hastalık, koyunlarda genellikle topallık ile ortaya çıkar ve topallık süreklilik gösterir.

Exit mobile version