‘Acil önlem alınmalı’ diyerek açıklandı! Dünya kırmızı alarm veriyor: Her an gelebilir

İnsanın yine kendi elleriyle, yaşadığı dünya üstünde neden olduğu felaketlerin ardı arkası kesilmiyor. Küresel iklim değişikliği (küresel ısınma) ile birlikte insan sağlığını tehdit eden hastalıklar da artışa geçti. Özellikle Dang humması, chikungunya ve zika salgınlarının patlak verme olasılığı hızlı bir şekilde arttı. Dünyayı harekete geçiren bu durumun ardından bilim insanları “Acil önlem alınmalı” uyarısında bulundular. İşte “Kıyamet mi yaklaşıyor?” dedirten gelişmeler…

 

Bu yıl altıncısı yayımlanan ve 38 akademik kurum ile Birleşmiş Milletler kuruluşlarında görev yapan araştırmacıların fikirlerinden oluşan Lancet Sağlık ve İklim Değişikliği Geri Sayım Raporu’na göre, iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak, adil ve sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek için küresel çapta bir eyleme acil olarak geçilmesi gerekiyor. Küresel sıcaklık artışının uzun vadede gezegende yaratacağı etkilerin bedelinin insan sağlığıyla ödeneceği ve iklim değişikliğine neden olan emisyonların nispeten daha az salındığı düşük gelirli ülkelerin toplumlarının en sert etkileri yaşayacağı öngörülüyor.

Özellikle dang humması, chikungunya ve zika salgınlarının patlak verme olasılığı, Avrupa ülkeleri de dahil olmak üzere, insani gelişme endeksi yüksek ülkelerde en hızlı şekilde yükseliyor. İnsani gelişme endeksi düşük olan ülkelerin yüksekte kalan ve diğer alanlara kıyasla daha serin bölgelerinde ise sıtmaya elverişli ortamlar çoğalıyor.

Yine iklim değişikliği yüzünden Kuzey Avrupa ve ABD’nin kıyı bölgeleri, gastroenterit, ağır yara enfeksiyonları ve sepsis üreten bakterilerin gelişmesine daha elverişli hale geliyor.

Bu nedenle, hazırlanan raporda Covid-19 sonrası toparlanma planlarının Paris Anlaşması ile uyumlu olması, küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırmak için gereken sıfır karbon yatırımlarının yapılması, toplumsal ve sağlık alanındaki eşitsizliklerin azaltılması için siyasi liderlere ve politika yapıcılara çağrıda bulunuluyor.

Exit mobile version