Bilim insanları bu belirtilere karşı uyarıyor! Dünyayı daha ölümcül bir pandemi bekliyor olabilir

Koronavirüsle mücadele sonlandırılamadan bilim insanlarından yeni bir pandemi tehlikesi için kritik uyarı geldi! Koronavirüs gibi sürekli olarak mutasyona uğradığı ifade edilen kuş gribi, dünyaca ünlü bilim insanlarına göre artık çok daha ölümcül ve tehlikeli. İlk kez 2014 yılında tanımlanan kuş gribi, o tarihten bu yana virüsle enfekte olanların yarısından çoğunda ölüme neden oldu ve aynı virüs (H5N6) şimdiye dek 48 kişide daha görüldü. Peki kuş gribinin belirtileri nelerdir? Kuş gribi olduğumuzu nasıl anlarız?

KUŞ GRİBİ NEDİR?

Kuş Gribi, grip ailesine ait bir virüs tarafından meydana getirilir. Virüs, kuşlar, domuzlar, atlar, denizayısı ve balinalarda hastalık oluşturur. H5N1, H7N9 gibi farklı tiplerde kuş gribi alt tipleri mevcuttur. Çoğu kuş gribi virüsleri insanlarda hastalığa neden olmaz. Ancak insanlarda görülen enfeksiyon, hafif göz enfeksiyonu ve grip benzeri hastalıktan zatürre ve ölüme kadar değişebilir. Bu virüsler dünya çapında vahşi su kuşları arasında doğal olarak bulunur ve evcil kümes hayvanlarına ve diğer kuş ve hayvan türlerine bulaşabilir.

KUŞ GRİBİ NASIL BULAŞIR?

Virüsle enfekte olan kuş çeşitli vücut sıvıları veya fiziksel temasla bu virüsü yayabilirler.

Canlı kuş ya da kanatlı hayvan pazarlarına ziyaret,

Pişmemiş veya az pişmiş kuş ve ürünlerinin ( yumurta ya da kan) hazırlanması veya tüketilmesi,

Kuşların ya da hayvanların dışkıları ya da enfekte kuş tüyü gibi organik kalıntılarıyla temas, virüsün yayılmasına zemin hazırlar.

KUŞ GRİBİNİN BELİRTİLERİ

Grip benzeri belirtilerle ortaya çıkabilen kuş gribinin kuluçka süresi birkaç saat ile 2-3 gün arasında. Ağır hastalık hissi ile ani başlayan ateş, öksürük, solunum güçlüğü ve boğaz ağrısının yanı sıra kemik ağrıları, baş ağrısı, ishal, bulantı ve kusma görülebiliyor.

Hastaların bir bölümünde ölümle sonuçlanabilecek ciddi akciğer enfeksiyonları gelişir.

Kronik hastalığı olan yaşlılarda koronavirüs gibi kuş gribi de daha ağır seyrediyor.

Exit mobile version