İki doz koronavirüs aşısı olanlar dikkat! Aşılar ne kadar koruyor? Delta varyantına karşı etkili mi?

Koronavirüs salgınına karşı mücadele, aşılama ile tüm hızıyla devam ediyor. Ülkemizde güncel verilerle toplam 114 milyon koronavirüs aşısı yapıldı. Ancak tüm aşılarını yaptıranların sayısı 47,5 milyon; yani bu sayı yüzde 56.3’lük bir orana tekabül ediyor. Uzmanlar toplum bağışıklığının sağlanması için tam aşılama oranının yüzde 80’e kadar çıkması gerektiğinin altını çiziyorlar. Bu orana ulaşılamadığı sürece koronavirüsten kurtulmanın da mümkün olamayacağını belirtiyorlar. Peki aşılar bizi ne kadar koruyor? Aşı olanlar koronavirüse yakalanabilir mi?

BIONTECH NE KADAR KORUYOR?

İngiltere’de yapılan bir araştırma, tek doz aşının ardından tüm yaş gruplarında virüsü kapma oranının düştüğünü ortaya koydu. Pfizer’in Aralık 2020’de açıkladığı veriye göre Pfizer-BioNTech aşısı ilk dozdan sonra yaklaşık yüzde 52 etkili. Aşının üçüncü faz çalışmalarında yer alan 36.523 katılımcıdan toplanan verilere göre plasebo alan gruptakilerden 82’si, aşı olan gruptakilerden 39’u Covid-19 semptomları geliştirdi.

İlk aşıyı olduktan sonraki 12 güne kadar bağışıklık gelişmiyor. İkinci doz alındıktan sonra hastalığa karşı koruma oranı bir haftanın ardından yüzde 95’e çıkıyor.

SINOVAC NE KADAR ETKİLİ?

Merkezi Çin’de bulunan Sinovac şirketinin ürettiği CoronaVac aşısı, bağımsız olarak birkaç ülkede denendi; hepsinde de farklı bir sonuç elde edildi. Birleşik Arap Emirlikleri ilk sonucu açıklayan ülke oldu ve yüzde 86 etkili olduğunu belirtti.

Türkiye’de ise bu oran yüzde 91,25.

Endonezya’da yüzde 65,3; Brezilya’daki Butantan Enstitüsü sonuçlarına göre ise yüzde 50,4.

Fakat bu sonuçlar arasında 14 gün olacak şekilde iki doza ait. Henüz hiçbir yerde tek doz etkinliği açıklanmadı.

AŞI OLDUKTAN SONRA KORONAYA YAKALANMAK

Yapılan araştırmalar iki doz koronavirüs aşısına rağmen koronaya yakalanılabileceği görüşünde birleşiyor. Ancak uzmanlar aşıların hastanelere yatış oranını önemli ölçüde azalttıklarını ve oluşabilecek tehlikeli tabloların önüne geçtiklerini söylüyorlar.

Diğer yandan maske, mesafe ve hijyen kurallarının hâlâ geçerli olduğunun da altını çiziyorlar. Tüm dozlarını olan birinin, pandeminin bitmediğini aklında tutarak bu üç önemli kurala uyması bekleniyor.

Exit mobile version