DünyaGenelGündemSağlık

Dünya Sağlık Örgütü’nden koronavirüs aşıları için ‘Durdurun’ çağrısı geldi!

Bilindiği üzere koronavirüs aşılarının birinci ve ikinci dozlarının ardından yeterli antikor desteğinin sağlanması amacıyla takviye dozlar da yapılıyor. Çoğu Avrupa ülkesi de üçüncü dozlara kolaylıkla erişim sağlayabiliyor; ancak Afrika’da genel popülasyonunun yalnızca yüzde 7’si aşılı durumda. Bu doğrultuda bazı açıklamalarda bulunan Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü (DSÖ) Tedros Adhanom Ghebreyesus, 3. doz takviye aşıların dağıtımında adaletsizlik olduğunu belirtti ve bunların durdurulması gerektiğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü genel direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Afrika genelinde aşıların gecikmesi ve yalnızca bazı insanların tek doz aşı olabilmesi nedeniyle bazı ülkelerde koronavirüs aşılarının takviye dozlarının dağıtılmasının adaletsiz bir durum olduğunu savundu.

Birçok ülkenin Delta varyantına karşı takviye aşı kararı almasını sert bir dille eleştiren Ghebreyesus, “…ahlaksız, haksız ve adaletsiz olduğunu düşünüyorum ve derhal bu kararın durdurulmasını istiyorum. Güçlendiricilere başlamak gerçekten küresel bir topluluk olarak yapabileceğimiz en kötü şey. Bu adaletsiz ve aynı zamanda adil değil. Pandemiyi hiçbir üretim kapasitesine sahip olmayan kıtayı görmezden gelerek durduramayacağız” şeklinde açıklamalarda bulundu.