GenelDünyaGündemSağlık

Korona geçirenler için tek tek açıklandı! Bu belirtilere çok dikkat edin! Post-covid sendromu nedir?

Koronavirüs, hem hastalık sürecinde hem de sonrasında virüsle enfekte olan kişiyi ağır etkilere maruz bırakıyor. Post-covid sendromu olarak da bilinen kovid sonrası etkileri, koronavirüs kapan biri aylar boyunca yaşayabiliyor. Hastalık Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri de (CDC) tüm bu etkilere ve sendroma dair detaylı bir rapor hazırladı. İşte korona geçiren herkes için tek tek açıklanan sendrom belirtileri…

CDC’nin resmi internet sitesinden direkt olarak çevrilen bilgilere göre, korona geçiren çoğu kişi hastalığı haftalar içinde atlatsa da sonrasında etkilerini yaşamaya devam ediyor. Covid-19 sonrası semptomlar, virüsle ilk kez enfekte olduktan dört hafta veya daha fazla süre boyunca yaşanabilecek çok çeşitli sağlık sorunları olarak tanımlanıyor. Enfekte olduktan sonraki günlerde veya haftalarda covid-19 semptomları olmayan kişilerde bile covid sonrası semptomlar olabiliyor. Bu koşullar, farklı süreler için farklı sağlık sorunları türleri ve kombinasyonları olarak ortaya çıkabiliyor.

SIK GÖRÜLEN SEMPTOMLAR

Resmi verilere göre korona geçiren bireylerde aşağıdaki yan etkilerin çok daha sık şekilde görüldüğü ortaya çıktı:

Nefes almada zorluk veya nefes darlığı,
Yorgunluk,
Fiziksel veya zihinsel aktivitelerden sonra kötüleşen semptomlar (egzersiz sonrası halsizlik olarak da bilinir)
Düşünme veya konsantre olma zorluğu,
Öksürük,
Göğüs veya mide ağrısı,
Baş ağrısı,
Kalp çarpıntısı,
Eklem veya kas ağrısı,
İğnelenme hissi,
İshal,
Uykusuzluk,
Ateş,
Ayaktayken baş dönmesi,
Döküntü,
Ruh hali değişiklikleri,
Koku veya tat kaybı,
Menstrüel döngüde değişiklikler.

Korona geçirmiş ve yukarıdaki belirtilerin bir veya birkaçını gösteren kişiler, uzmanlar tarafından Post-covid sendromuna sahip kişiler olarak tanımlanıyorlar.

CDC, Post-covid sendromunu önlemenin en iyi yolunun direkt olarak korona hastalığını önlemek olduğunun da altını çizerek, en kısa sürede aşı olunması gerektiği konusunda uyarıyor.