3. doz aşılarla ilgili flaş gelişme! 3. doz koronavirüs aşıları zorunlu mu olacak? Randevular başladı mı?

Avrupa İlaç Ajansı’ndan (EMA) bir son dakika açıklaması geldi. EMA, mRNA teknolojisi ile üretilen aşıların (BioNTech-Moderna) 3. dozlarının kullanımına onay verdi. Bağışıklık sistemi ciddi oranda zayıflayan kişilere 3. doz koronavirüs aşısı, 2. dozun en az 28 gün sonrasında uygulanabilecek.

EMA’nın Biyolojik Sağlık Tedavileri ve Aşı Strateji Başkanı Marco Cavaleri, bağışıklığı düşük kişilerde güçlendirici dozların antikor seviyesini yeniden arttırdığını belirterek, bağışıklık sistemi zayıflamış olan kişiler ile normal bağışıklık sistemine sahip olan kişiler için takviye dozları arasında ayırım yapmanın önemli olduğunu ifade etti. Cavaleri, “18-55 yaş arası kişiler için ikinci dozdan en az 6 ay sonra güçlendirici dozlar uygulanabilir” açıklamasını yaparak, ek dozdan sonra nadir görülen yan etki riski bulunmadığının da altını çizdi.

YILDA BİR KEZ KORONAVİRÜS AŞISI OLUNABİLİR

Geçtiğimiz günlerde de BioNTech’in kurucu ortağı Özlem Türeci, “BioNTech olarak sürekli bu yeni oluşan varyantları değerlendiriyoruz ve daha fazlası da gelecek. Şu an aktif olan varyantlar için üçüncü doz koronavirüsü aşısı bağışıklık tepkisini tekrar yükseltiyor ve koruma sağlıyor” demiş ve bu sözlerle üçüncü dozun etkisini vurgulamıştı. Ancak Türeci, koronavirüs aşılarının yakın zamanda grip aşılarına benzeyeceğini söyleyerek şöyle dedi:

“Salgının gidişatı için daha fazla veriye ihtiyaç var fakat gelecek her 12 ayda ya da her 18 ayda bir koronavirüs aşısı yapılabileceğini öngörüyorum”

Bu da EMA’nın yalnızca bağışıklık sistemi düşük kişilere önerdiği 3. dozun ardından aşıyla ilgili yapılan ek doz çalışmalarını doğruluyor. Uzmanlar salgının bitişinin ancak aşılamada tam yetkinlik sağlandığı sürece mümkün olacağını belirtiyorlar.

Exit mobile version