Bilim, TeknolojiGenel

Çok sayıda kişiyi yakından ilgilendiriyor! Karar Resmi Gazete’de yayımlandı: 31 Aralık’ta başlıyor!

Resmi Gazete’de çok önemli bir karar yayımlandı. Yayımlanan karara göre e-imza alımlarında kimlik doğrulama işlemleri artık uzaktan yapılacak. Buna göre 31 Aralık 2021 tarihinden itibaren e-imza süreçleri yüz yüze yerine, uzaktan kimlik doğrulama yöntemleri kullanılarak yapılacak.

Konuyla ilgili karar Resmi Gazete’de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hazırlanan “Elektronik Haberleşme Sektöründe Başvuru Sahibinin Kimliğinin Doğrulanma Süreci Hakkında Yönetmeliği” adı ile yayımlandı.

BU ADRESLERDEN DOĞRULANABİLECEK

Yayımlanan yönetmeliğe göre SIM kartı değişikliğinden, numara taşıma, abonelik sözleşmesi, işletmeci değişikliği gibi işlemlere ilişkin belgelerin elektronik ortamda düzenlenmesi durumunda başvuru yapan kişilerin kimliği e-devlet, yapay zeka ya da video konferans üzerinden doğrulanabilecek.

ZAMANDAN TASARRUF YAPILACAK

E-imzanın kullanımının yaygınlaşması ile birlikte bireysel ve kurumsal hayatta son derece rahat bir dönem başlayacak. Kimlik kartlarında kendine yer bulacak olan e-imza hem bireysel hem de kurumsal hayatta daha fazla kullanılmaya başlanacak. E-imza çipli kimlik kartlarına entegre edildiği zaman GSM operatörlüğü aboneliği başta olmak üzere su, elektrik, doğalgaz aboneliklerinde de kullanılabilecek.

YÜZ YÜZE ZORUNLULUĞU KALKIYOR

Uzaktan kimlik doğrulama işlemi sayesinde yüz yüze temasa gerek kalmadan işlemler uzaktan halledilebilecek. Bu şekilde abonelik ve başvuru işlemlerinde vatandaşlar zaman kaybetmeyecek.