Bilim, TeknolojiDünyaGenelGündemSağlık

BioNTech’ten flaş açıklama! Prof. Dr. Uğur Şahin tarih vererek uyardı: Önümüzdeki yıl…

BioNTech’in kurucu ortaklarından ve aynı zamanda şirketin CEO’su olan Prof. Dr. Uğur Şahin, koronavirüs aşısı ile ilgili flaş bir açıklamada bulundu. Şahin, virüsün mutasyona uğramaya devam edeceğini ve bu durumun aşıların sunduğu bağışıklığı azaltacağı konusunda uyarı yaptı.

Financial Times’tan çeviri yapılarak alıntılanan habere göre Prof. Dr. Şahin, mutasyona uğrayan virüse karşı korunmak için gelecek yılın ortasına kadar yeni bir aşı formülasyonuna ihtiyaç duyulacağını söyledi. Zaman geçtikçe vücudun bağışıklık savunmasından kaçabilecek mutasyonların ortaya çıkacağını aktaran uzman isim, “Bu yıl farklı bir aşı tamamen gereksiz. Ancak gelecek yılın ortasına kadar farklı bir durum olabilir” açıklamasını yaptı.

Şahin, güçlendirici dozların virüsteki ana değişkenlerle başa çıkabilecek gibi göründüğünü söyledi. Ancak virüsün eninde sonunda aşı tarafından verilen bağışıklık tepkisinden kaçabilecek mutasyonlarını geliştirebileceğini ve de buna yönelik olarak, koronavirüs aşısının “uyarlanmış” bir versiyonuna ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

“Bu virüs kalacak ve virüs daha da adapte olacak” diyen Şahin, “Yeni nesil virüsün bağışıklık sistemi için mevcut nesilden daha kolay idare edileceğini varsaymak için hiçbir nedenimiz yok. Bu sürekli bir evrimdir ve bu evrim daha yeni başlamıştır” dedi.