Bilim, TeknolojiDünyaGenelGündemSağlık

BioNTech olanlar dikkat! Aylar sonra ortaya çıktı: Uzmanlar BioNTech aşısının en kritik 5 yan etkisini açıkladı!

Ülkemizde aşılama süreci başladığından beri, kullanılan koronavirüs aşılarının yan etkileri de merak ediliyor ve araştırılıyor. Özellikle Pfizer/BioNTech aşısının yan etkileri konuşulurken İngiliz uzmanlardan yan etkilere dair yeni bir açıklama geldi. İşte BioNTech‘in en yaygın 5 yan etkisi…

İŞTE YAN ETKİ RAPORU

İngiliz Express gazetesinde yer alan habere göre, İngiltere’de yapılan araştırma ile Türkiye’de de kullanılan Pfizer/BioNTech aşısının 3. dozunu alan kişilerde görülen en yaygın 5 yan etki belirlendi:

Buna göre, aşıdan birkaç gün sonra her 5 kişiden 4’ünün kolunda ağrı oldu.
Hastaların yüzde 64’ü halsizlik şikayetinde bulundu.
Her 2 kişiden 1’i baş ağrısı şikayetinde bulunurken çok nadir de olsa ufak bir grupta kas ağrısı ve titremeye rastlandı.

Söz konusu çalışma geçtiğimi günlerde ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) tarafından yayınlanan sonuçlar ile örtüşüyor.

Salgın konusunda en yetkili kurum olarak gösterilen CDC 12 Ağustos ile 19 Eylül arasında üçüncü bir koronavirüs aşısı olan kişileri analiz etmiş ve katılımcıların;

yüzde 71’i enjeksiyon yerinde ağrı,
yüzde 56’sı yorgunluk
ve yüzde 43,4’ü baş ağrısı yaşadığını bildirmişti.

Aynı çalışmaya göre, katılımcıların yüzde 28,3’ü çoğunlukla aşıdan sonraki gün olmak üzere günlük aktivitelerini gerçekleştiremediklerini söyledi.

Katılımcıların yüzde 1,8’i için ise tıbbi bakım istendi.

CDC’nin raporu, 3. dozun reaksiyonlarının çoğunun hafif veya orta derecede olduğunu söyledi ve dikkat çeken bir yan etki bulunmadığının altı çizildi.