GündemDünyaGenelSağlık

BioNTech aşısı olanlar dikkat! Aşıya dair sonuçlar açıklandı, delta varyantı için flaş gelişme!

Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Alman ortağı BioNTech‘in kullanıma sunduğu koronavirüs aşılarında flaş bir gelişme yaşandı! Pfizer/BioNTech, 5-11 yaş arası çocuklar için aşı verilerini FDA’ya sundu. Eylül ayının başında zirveye çıkan vaka sayıları nedeniyle de yine bu yaş grubunda acil kullanım onayı için başvuruda bulunulacak.

DÜŞÜK DOZLAR TEST EDİLDİ

BBC’nin haberine göre, Pfizer ve BioNTech tarafından yapılan ortak açıklamada, yapılan deneylerde bu yaş grubunda aşının güvenli olup, çocukların aşıyı iyi tolere ettiğinin tespit edildiği belirtildi.

Küçük çocuklar üzerinde daha düşük bir doz test eden şirket, bu dozun yetişkinlere ve 12 yaş üstü çocuklara yapılan aşı dozunun yaklaşık üçte biri olduğunu da açıkladı. Şirket, testlerden çıkan ilk verileri de bulaşıcı hastalık uzmanlarıyla paylaştı.

Araştırmacı Doktor Gruber verileri şöyle açıkladı:

“Ancak aşısız çocuklar virüsten kurtulsa bile ileride virüsün yan etkileriyle karşılaşabilirler. 5 ile 11 yaş arası çocukların da tam olarak aşılanmaları için, daha büyük çocuklar ve yetişkinler gibi iki dozu yaptırması gerekiyor. Veriler, daha büyük yaş gruplarında olduğu gibi, aşının yorgunluk, baş ağrısı ve kas ağrısı gibi yan etkileri olduğunu gösteriyor. Aşı sonrası az sayıda genç erkek çocuğun yaşadığı miyokardit yani kalp kası iltihabının, 5-11 yaş aralığında görülmemesi ise olumlu bir işaret.”

Şirket, Ekim ayı içinde 5 – 11 yaş arasındaki çocuklara aşıyı onaylayabilir. Delta varyantının giderek yayılmasıyla da aşıdaki bu gelişme vaka artışlarının önüne geçebilir.