Ekonomi

Milyonların beklediği haber: Asgari ücret için bomba gelişme! 2022 asgari ücret brüt 3 bin 943 lira, net 3 bin 224 lira

Türkiye’de milyonlarca kişi asgari ücret ile geçimini sağlıyor. Asgari ücret olarak maaş alanlar ise ay sonunu getiremediklerinden dolayı tepkilerini dile getiriyorlar. Bu doğrultuda artan kira fiyatları ve geçim sorunları nedeniyle asgari ücrete önemli derece zam yapılması bekleniyor. Milyonlarca kişi tarafından 2022 yılı için asgari ücrete ne kadar zam yapılacağı merak konusu oldu.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI

Her yılın son aylarında Asgari Ücret Belirleme komisyonu bir araya geliyor ve ne kadar zam yapılacağı kararlaştırılıyor. 2021 yılı için asgari ücret 500 lira artışla net 2 bin 825 lira 90 kuruş hesaplandı. Bunun yanı sıra ekonomi uzmanları tarafından bazı açıklamalar yapıldı ve asgari ücret tahmini Brüt 3.943,00 TL, Net ise 3224,70 TL olarak ifade edildi.

KOMİSYON TARAFINDAN BELİRLENİYOR

Türkiye’de asgari ücret Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor. Bu komisyonda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından iki üye, TÜİK temsilcisi, Kalkınma Bakanlığı temsilcisi, Hazine Müsteşarlığı temsilcisi, kendi bünyesinde en çok işçi çalıştıran en üst yetkili işçi kuruluşunun seçtiği beş üye, kendi bünyesinde en çok işvereni olan işveren kuruluşundan seçilen beş üye bulunuyor. Komisyonda belirlenen tutar ise Aralık ayında kamuoyuna paylaşılıyor.