Şiddetli patlamalar devam ediyor! Yüzlerce ev alev topunun altında kaldı

19 Eylül günü yerel saatle 15.12’de İspanya’nın La Palma adasındaki Cumbre Vieja yanardağı 1971’den sonra ilk kez yeniden aktif hale geldi. Yaklaşık 1100 derece sıcaklığındaki lavlar yüzlerce evi yıktı geçti. Bölgede tahliye işlemleri sürüyor.

Cumbre Vieja, adadaki en aktif volkanik bölgelerden biri olarak biliniyor ve son patlama 1971 yılında gerçekleşmişti. Hükümet kaynaklı bilgilere göre, bölgede bir hafta süren sismik faaliyetin ardından yaklaşık 5.000 kişi evlerinden tahliye edildi.

Kanarya Adaları Volkanoloji Enstitüsü’nde (INVOLCAN) uzman olarak görev alan Pedro Hernández’e göre, lav yavaş yavaş inmeye ve batıya, deniz yönünde ilerlemeye devam ediyor. Adanın çoğu bundan etkilenmedi, ancak ateşli dere yolundaki 5.000 kişi tahliye edildi. Hernández, “20’den fazla ev yıkıldı” derken Reuters, 500’den fazla turistin otellerini terk etmek zorunda kaldığını ve yaklaşık 360 turistin yerel bir tatil beldesinden yakındaki Tenerife adasına tahliye edildiğini bildirdi.

Dev lavlar 400 hektarlık tarım alanı ve 320 evi yakıp geçerken, 400 milyon Euro’luk hasar oluştu. Lavlardaki sıcaklık ise 1100 dereceye ulaştı.

Bölgedei Askeri Acil Müdahale Birliği, 30 araç ve 67 personelle destek sürüyor.

Exit mobile version