Delta varyantından sonra yeni tehlike belli oldu: Mu varyantı ile ilgili tüm detaylar…

Tüm dünyayla birlikte Türkiye de yeni varyantlarla aylardır mücadele halinde. Delta varyantı da ülkemizde giderek artan vaka sayılarına ulaşırken herkesi korkutan haber Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklandı. Ocak ayında Kolombiya’da tespit edilen Mu varyantı, Türkiye’ye de yayıldı. Şu ana dek iki kişide görülen bu yeni varyant akıllara “Yeni bir tehlikeyle yüz yüze miyiz?” sorusunu getiriyor.

Kocaeli Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıla Akhan, Mu varyantına ilişkin açıklamalarda bulundu:

“39 ülkede görüldü ama çok çabuk yayılarak bütün ülkelere gelebiliyor. İngiltere’de var şu anda. PCR testlerinin bile 5-7 gün değil, 3-5 günde bir yapılmasını öneriyor DSÖ. O nedenle hızlı yayılabilir ve egemen hale gelirse de problem çıkarabilir. Daha öldürücü ağır seyirli demek için de hastaların izlenmesi gerekiyor. O yüzden şimdilik kesin bir şey söylemek mümkün değil. Ama Mu varyantındaki mutasyonların yerleri belli yani ismi konmuş durumda o yüzden Dünya Sağlık Örgütü, potansiyel olarak Mu’yu ilgiyle izlenmesi gereken gruba almış durumda. Yani bir süre izleyeceğiz ve nereye vardığını, nasıl etkilediğini göreceğiz.”

BELİRTİLERDE PCR TESTİ ŞART

Ufak semptomlarda dahi acilen PCR testi yapılması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Akhan, sözlerine şöyle devam etti:

“Bütün dünya için karışık bir dönem oldu. Bir aşılılar var bir de aşısızlar. Aşı bunu baskılıyor, ama aşının baskıladığı gruptan da kaçabilen, virüsün yaşamını devam ettirdiği durumlar olabiliyor. Bunlar en çok duyarlı olan aşısız kişilere bulaşıyor. Yani aşısız sayısı ne kadar çok olursa bu değişen varyantlar onlara giderek kontrolsüz çoğalabiliyor. Aşısızlar bir tür virüs için konak oluşturmuş oluyor ve hem yeni varyantların getirdiği klinik seyirle karşılaşmış oluyorlar, hem de virüsün çoğalması için bir ortam yaratmış oluyorlar. Ne kadar çok aşı yapabilirsek o kişiler en azından daha dirençli olacak. Aşılılar hiç aşısız bir kişinin geçirdiği gibi geçirmezler. Zaten istediğimiz de insanların ölmemesi. Aşısızlar bildiğimiz semptomlarla daha ağır geçirecektirler ama aşılılarda da virüsün olabileceğini ve aşısızlara da bulaştırabileceğini unutmamak gerekiyor. Onun için ufak semptomda PCR testi yaptırmamız gerekiyor bugünlerde.”

BELİRTİLERİ ÖNCEKİLERLE AYNI

Mu varyantının belirtileri de orijinal koronavirüsle aynı şekilde seyrediyor. Bu belirtiler; nefes darlığı, balgamlı öksürük, boğaz ağrısı, kas ve eklem ağrıları, mide bulantısı veya kusma, iştahsızlık, yüksek ateş olarak kayıtlara geçiyor.

Exit mobile version