DünyaGenelGündemSağlık

Çift doz aşısını yaptıranlar için flaş açıklama! İki kat daha fazla oluyor

Dünya çapında aşılamada 5 milyar doz geçilirken uzmanlardan da aşı ile ilgili açıklamalar gelmeye devam ediyor. Pandeminin henüz sona ermediğini ve kişisel önlemlere devam edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar özellikle çift doz aşısını olanlara yönelik açıklamalarda da bulunuyorlar.

İngiltere’de yapılan son araştırmaya göre, Kovid-19’a yakalanan tam aşılı (En az çift doz) kişilerin hiçbir belirti göstermeme ihtimali, aşısı olmayanlara göre neredeyse iki kat daha fazla. Araştırmada imzası olan King’s College London’daki bilim insanlarına göre, tam aşılı kişiler virüse yakalandıkları zaman farkında bile olmadan çevrelerine virüsü taşıyabiliyor.

Sonuçları açıklayan ekip, aşısız veya kronik hastalığı olan insanlarla etkileşime giren aşılı kişilerin düzenli testler yaptırmaları gerektiğini söyledi.

Araştırma böylelikle aşının faydasını bir kez daha ortaya koydu. Ekip, araştırmaya katılan 971 bin 504 tam aşılı yetişkinin yüzde 0.2’sinden azının ikinci dozdan en az bir hafta sonra Kovid-19’a yakalandığını tespit etti. Başka bir deyişle çift aşının koronavirüsten korunmanın en etkili yolu olduğu bu araştırma ile bir kez daha bilimsel olarak kanıtlandı.