GenelSağlık

Covid-19 geçirenlerde bu belirtiler varsa dikkat! Multisistem inflamatuar sendromu nedir?

Koronavirüs, 2020 yılının başlarından itibaren hayatımıza girdiğinden beri çeşitli sendromları ve hastalıkları da beraberinde getiriyor. Virüsün neden olduğu MIS-C yani multisistem inflamatuar sendrom da bunlardan biri. Virüsün direkt olarak bağışıklık sistemini tetiklemesiyle ortaya çıkan bu sendrom çoğu zaman fark edilmiyor. Detaylar haberimizde.

Çocuklarda bağışıklık sistemini etkileyen bir sendrom olan MIS-C uzmanlar tarafından, hastanede yapılacak bazı testler sonucunda kesin tanı konularak, hızlıca tedavi edilmesi gereken önemli bir hastalık olarak tanımlanıyor.

Bu hastalık kalbin dolaşımını sağlayan koroner damarlarda sorun oluşturarak kalp fonksiyonlarını bozabileceği belirtiliyor. Bu nedenle başta çocuk sağlığı ve hastalıkları, çocuk enfeksiyon hastalıkları ve çocuk kardiyolojisi gibi birden fazla bölüm tarafından takibin yapılması ve gerekli tedavilerin düzenlenmesi gerekiyor.

KOVİD GEÇİREN HER ÇOCUK MIS-C’A YAKALANMIYOR

Uzmanlara göre, COVID-19’u sessiz ya da çok hafif şikâyetler ile geçirenler de, genellikle 2-4 hafta sonrasında (bu süre hastaya göre değişebilir) çok ciddi bulgular ile sağlık kurumuna başvurarak MIS-C tanısı alabilirler.

Ayrıca bu hastalık COVID-19 geçiren her çocukta oluşmuyor, hangi çocukta gelişeceğine dair başta epigenetik faktörler olmak üzere bilinmeyen birçok faktör bulunuyor.

MIS-C BELİRTİLERİ NELERDİR?

24 saatten uzun 38 derecenin üzerinde dirençli ateş
Bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı,
Vücutta döküntülerin olması,
Gözlerde çapaklanma olmadan kızarıklıklar, kanlanmaların olması,
Çatlamış dudaklar, kırmızı-çatlak dil,
Baş ağrısı,
Solunum sorunları,
Kas, eklem ağrıları,
El ve ayak derileri başta olmak üzere ciltte soyulmalar.

COVİD sonrası bu belirtiler görüldüğünde en kısa zamanda bir sağlık kurumuna müracaat edilmesi gerekiyor. MIS-C’nin tedavisi mümkün olan bir hastalık olduğunu söylemekte de fayda var. Tanı, tedavi ve tedavi sonrası aşamalarında düzgün takip yapıldığında kalıcı etkiler kalmıyor.