Dünya Sağlık Örgütü’nden kritik açıklama: Koronavirüsü yayan kişi bir laboratuvar çalışanı

Dünya yaklaşık 2 yıldır koronavirüsün pençesinde. Orijinal virüsün ardından varyantlarla da mücadele etmek zorunda kalan ve milyonlarca kayıp veren dünya, diğer yandan virüsün ilk çıkış noktasını merak ediyor. Salgının başlarından beri ortaya atılan iddialara Dünya Sağlık Örgütü‘nden yanıt niteliğinde bir açıklama geldi. DSÖ, koronanın çıkış noktasıyla ilgili aylardan beri yürüttüğü çalışmada sonuca gelindiğini belirtti.

Araştırmanın başındaki isim Prof. Dr. Peter Embarek, hastalığı kapan ilk kişinin Wuhan Viroloji Enstitüsü’nün çalışanı olma ihtimali üzerinde durduklarını söyledi. Prof. Dr. Peter Embarek’in öncülük ettiği ekibin ulaştığı bu sonucu verilerin de desteklediği ortaya çıktı.

Ocak’tan beri Wuhan’da araştırma gerçekleştiren Embarek ve ekibi, yaptığı incelemede önemli sonuçlara ulaştı. Embarek, “Sahada numune alarak enfekte olan bir araştırmacının sıfırıncı hasta olabileceği hipotezi oldukça kuvvetli. Koronavirüsün doğrudan bir yarasadan insana sıçradığı yer burası olabilir. Bu durum, rastgele bir köylünün ilk hasta olması fikrinden daha mantıklı” dedi.

Embarek, Ocak ayında Çin’deyken Wuhan laboratuvarlarında yürütülen yarasa araştırması ile ilgili doğrudan bir kanıt bulunamadığı açıkladı. Ancak, Embarek ayrıca DSÖ uzman ekibinin Çinlilerle laboratuvar teorisini tartışmasının zor olduğunu da sözlerine ekledi:

“Görevi tamamlamadan 48 saat öncesine kadar, raporun laboratuvar kısmı hakkında konuşup konuşmayacağımız konusunda hâlâ bir anlaşmamız yoktu.”

Exit mobile version