Aşı yeni varyantı durduramıyor! Kolombiya varyantı nedir? Türkiye’ye geldi mi?

2019’un sonlarından beri koronavirüsün pençesine düşen dünyayı şimdi de yeni koronavirüs varyantları tehdit ediyor. Sürekli olarak mutasyona uğrayan koronavirüs, dolaşımda olmaya devam ettiği sürece yeni varyantlar geliştirerek daha ölümcül hale geliyor. Yeterince korkutucu olan ve can almaya devam eden Delta varyantının ardından, şimdi de Kolombiya varyantı gündeme girdi. Peki aşının da yetersiz kaldığı bu yeni varyant nedir? Türkiye’ye geldi mi? Detaylar haberimizde.

İlk olarak Kolombiya’da tespit edilen ve geçtiğimiz haftalarda ABD’de de görülen koronavirüs varyantı, sağlık otoriteleri tarafından yakından izleniyor.

Belçika’da bir huzurevinde kalan ve iki aşısını da olmuş yedi kişinin, Kolombiya varyantı nedeniyle öldüğü açıklandı. 21 huzurevi sakininin Covid-19 testi pozitif çıktı. Bazı çalışanlarda da varyanta rastlandı ancak bu kişiler hastalığı çok daha hafif geçirdi. Leuven Üniversitesi Öğretim Üyesi Marc Van Ranst, yaşamını yitirenlerin iki aşısını da olmuş bireyler olmasının endişe verici olduğunu aktardı.

Dünya Sağlık Örgütü de (WHO) varyantın dikkatle incelenmesi gerektiğinin altını çizdi. Korkutan Kolombiya varyantı ülkemizde henüz görülmedi.

BAŞKA HANGİ VARYANTLAR VAR?

Delta varyantı: İlk kez Hindistan’da görüldü. En az yüzde 40 daha bulaşıcı olduğu tespit edildi. İngiltere’de hakim varyant ve dünya genelinde de hızla yayılıyor.

Alfa varyantı: İlk kez İngiltere’nin Kent bölgesinde görüldü. İngiltere’de 200 binden fazla vakada tespit edildi. 2020 sonu ve 2021 başında uygulanan kapanma döneminin arkasında yatan etken oldu. 50’den fazla ülkeye yayıldı ve mutasyona uğramış farklı türleri de tespit edildi.

Beta varyantI: Güney Afrika’da ortaya çıktı. 20’den fazla ülkeye yayıldı. Ancak uygulanan seyahat kısıtlamalarıyla dünyada fazla yayılması önlendi.

Gamma varyantı: İlk kez Brezilya’da tespit edildi. 10’dan fazla ülkeye yayıldı. Bir dönem Brezilya’nın Covid-19 vaka ve can kayıplarında dünyanın en kötü ülkesi olmasına yol açtı.

Exit mobile version