Genel

Vakalarla ilgili çok ciddi uyarı! Yoğun bakımda yatanların tamamı aşısız olan kişiler!

Türkiye’de son dönemlerde artış gösteren vaka sayılarına ilişkin gözler yaşı yaptırmayan kesme çevrilmiş durumda. Konu ile ilgili Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gönen tarafından açıklama yapıldı. Gönen yapmış olduğu açıklamasında yoğun bakımda yatanların tamamının aşısız olduğunu belirtti.

Gönen açıklamasında ”Yoğun bakımda yatanların tamamı aşısız. Bir pik yaşanacaksa bu aşısızların piki olacak gibi görünüyor” ifadesini kullandı.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’ne koronavirüs sebebi ile başvuranların sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait açıklamasında, “Biz aynı zamanda tıp eğitimi veren bir kurumuz. Bu yıl da yüz yüze eğitim yapma imkanı olmaz bulamazsak gerçekten bu kuşak arzu edilen tıp eğitimini alamadan mezun olacak” dedi.

KLİMA ÇARPTI DİYİP HASTANEYE GELMİYORLAR

Doç. Dr. Balkan, son dönemlerde vatandaşların klima çarptı düşüncesi ile hastaneye gelmediklerini ifade ederek, şunları söyledi:

“Hala birçok vatandaşımız, halsizlik, ateş, kas ağrısı, öksürük gibi belirtileri olduğu halde ‘Acaba gribal enfeksiyon mu geçiriyorum, soğuk algınlığı mı geçiriyorum, klima mı çarptı’ diyerek hastaneye başvurularını öteliyor. Bize şiddetli klinik bulgularla başvuran hastaların hemen tamamını, bu şekilde bir süre ayak direten, hastaneye gelmeyi erteleyen hastalarımız oluşturuyor. Oysa oksijen satürasyonları düştüyse, akciğer tomografisinde yaygın iki taraflı tutumları varsa, gerçekten hastalık ağır seyrediyor. Günlerce hastanede yatıyorlar. Kimisi de maalesef yoğun bakımda tedavi görmek zorunda kalıyor. Bu nedenle gecikmeden, hem teşhis hem tedavi için, hastaneye başvurmak gerekiyor. Yoksa, bir taraftan da virüsün bulaşmasının önüne geçememiş oluyoruz”

AŞILI OLANLARA DA TEST YAPIYORUZ

Aşılı olan kişilere de belirti olması durumunda test yaptıklarını belirten Balkan, “Bunların önemli bir kısmını da hiç aşılanmamış hastalarımız oluşturuyor. Ancak nadir de olsa daha önce aşılanmış kişilerden de pozitif çıkanlar oluyor. Onların belirtileri daha çok hafif soğuk algınlığı, gribal enfeksiyonu andırır şekilde oluyor. Aşılı oldukları için sadece Kovid-19 değil, beraberinde solunum paneli dediğimiz ‘multiplex PCR testi’ yaparak, diğer virüsleri de tarıyoruz. Zira bu günlerde bir soğuk algınlığı virüsü olan rinovirüsün de kısmen yayıldığını gözlemliyoruz. Aşılı kişilerde Kovid’den daha çok rinovirüse biraz daha sık rastlıyoruz. Onu da atlamamak, bakmak gerekiyor” dedi.