DünyaSağlık

Dünyadan korkutan açıklama: DELTA VARYANTI HIZLI BULAŞIYOR

Yaklaşık iki yıldır pandemiyle yaşıyoruz. Koronavirüsün ardından yeni varyantlarla da mücadele etmek zorunda kalan dünya, küresel bir salgının pençesine düşmüş durumda. Dünyanın her yerinden uzmanlar ise pandemiden kurtuluşun yalnızca kurallara uyarak ve aşı olunarak mümkün olacağını söylüyorlar. Hızla yayılan delta varyantına karşı peş peşe uyarılarda bulunuyorlar. Son olarak Amerika’da bulunan CDC (Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri) de dün (27 Temmuz) güncellenen yeni kılavuzu aracılığıyla bazı uyarılarda bulundu.

CDC, maske kılavuzunu güncelleyerek aşılı olsun ya da olmasın herkesin koronavirüsün yaygın olarak yayıldığı yerlerde kapalı alanlarda maske takmasını tavsiye etti. Değişiklik, son derece bulaşıcı delta varyantıyla mücadele etmek için tekrar maskelemenin gerekli olduğunu söyleyen uzmanların da onayını aldı.

MASKELER ÇIKMAYACAK

Washington Üniversitesi’nde Sağlık Profesörü olarak görev alan Ali Mokdad da “Maskelerin işe yaradığını biliyoruz ve bu virüsün ürettiği her türe karşı çalışıyorlar” dedi. Bunları kullanırsak hayat kurtaracak, geçim kaynağımızı kurtaracak ve ekonomimizi kapatmamızı önleyecekler” açıklamasında bulundu.

CDC’nin bu önerileri Amerika’da yıkıcı bir dördüncü dalganın ülkeyi kasıp kavurması sonucunda oluşturuldu. Missouri, Arkansas, Mississippi ve Florida gibi aşılama oranlarının düşük olduğu eyaletlerde vakalar kısa süre içinde birkaç kat arttı.

Mokdad ayrıca “Covid-19 her eyalette yükseliyor. İnatçı, agresif bir varyantla karşı karşıyayız ve hepimizin çok dikkatli olması gerekiyor” dedi ve insanları aşı olmaya davet etti.

13 MAYIS’TA YENİ KARAR ALINMIŞTI

CDC 13 Mayıs 2021 tarihinde aşı olanların maske takmalarına gerek olmadığını duyurmuştu. Tamamen aşılanmış kişiler için maskelerin ve sosyal mesafenin artık gerekli olmadığının söylenmesinden aylar sonra ise değişiklik geldi. Kılavuza göre, delta varyantının yüksek bulaş oranı aşı dinlemiyor. Delta varyantıyla enfekte olan aşılı bireyler de aşısız bireylere kolaylıkla virüs bulaştırabiliyor. Bu nedenle maskelerin çıkarılmaması gerekiyor.