Dünyayı yeni bir tehlike mi bekliyor? Hindistan’da o enfeksiyona bağlı ölümler artıyor!

Henüz yeni tip koronavirüsle mücadeleyi bitirmeyen dünya, koronavirüsün çeşitli varyantlarıyla başa çıkmaya çalışırken Hindistan‘dan yeniden kötü haber geldi. Hindistan Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre kara mantar enfeksiyonu kaynaklı ölümler güç geçtikçe artıyor. Şimdiden 4 bin 322 kişinin hayatını kaybettiği belirtilirken yerel yönetimler bunu “salgın” olarak nitelendiriyor.

Kara Mantar Enfeksiyonu Nedir?

Kara mantar enfeksiyonu olarak bilinen mukormikoz nadir görülen bir enfeksiyon olarak tanımlanıyor. Toprakta, bitkilerde, gübrede ve çürüyen meyve ve sebzelerde yaygın olarak bulunan mukor küfüne maruz kalmaktan kaynaklandığı belirtiliyor.

Sinüsleri, beyni ve akciğerleri etkiler ve kanser hastaları veya HIV/AIDS’li kişiler gibi diyabetik veya ciddi bağışıklığı baskılanmış kişilerde hayatı tehdit edici olabiliyor.

Korona Hastalarında da Ölümcül Olabiliyor

Doktorlar, genel ölüm oranı %50 olan mukormikozun, ağır ve kritik durumdaki Kovid-19 hastaları için hayat kurtaran bir tedavi olan steroid kullanımıyla tetiklenebileceğine inanıyor.

Steroidler, Covid-19 için akciğerlerdeki iltihabı azaltarak, vücudun bağışıklık sistemi koronavirüsle savaşmak için aşırı hıza geçtiğinde meydana gelebilecek hasarın bir kısmını durdurmaya yardımcı oluyorlar. Ancak hem şeker hastalarında hem de diyabetik olmayan Kovid-19 hastalarında bağışıklığı azaltıyorlar ve kan şekeri seviyelerini yükseltiyorlar.

Uzmanlar ise geçen yılki ilk koronavirüs dalgasına kıyasla ikinci dalgada kara mantar enfeksiyonunun şiddetine ve sıklığına şaşırdıklarını belirtiyorlar. Henüz bütün dünyayı tehdit edecek boyuta gelmeyen enfeksiyon Hindistan çapında hızla yayılmaya devam ediyor.

Exit mobile version