GenelGündem

Üniversite memnuniyet verileri açıklandı! İşte öğrencilerin en memnun oldukları üniversiteler

ÖSYM‘nin takvimine göre 4 Ağustos’ta açıklanacak olan YKS sonuçlarını bekleyen öğrenciler ve veliler üniversite araştırmalarına şimdiden başladı. Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı (ÜNİAR) ise tercih döneminde hem öğrencilere hem de velilere yardımcı olacak bir araştırma yaptı. Türkiye Üniversiteleri Memnuniyet Araştırması sonuçlarını yayımlanan kılavuzda açıklayan kurum, hem genel hem de devlet ve vakıf üniversiteleri bazında olmak üzere yaptığı memnuniyet çalışmasında en sevilen üniversiteleri ortaya koydu. İşte sonuçlar…

 

Genel bazda yapılan çalışmaya bakıldığında öğrencilerin en memnun oldukları üniversiteler listesinde ilk sırayı Abdullah Gül Üniversitesi alıyor. Ardından İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, Koç Üniversitesi ve Özyeğin Üniversitesi geliyor.

Devlet üniversiteleri bazında ise memnuniyet sıralamasında 1. yine Abdullah Gül Üniversitesi olurken, Gebze Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Ege Üniversitesi ilk dörde girdi.

25 devlet ve 73 vakıf olmak üzere 198 üniversitede öğrenim gören 42 bin 353 öğrenciden kullanılabilir veri toplayan kurum, yapılan bu araştırmayla Türk Yükseköğretim Sisteminin gelişimine katkı sağlamayı amaçlıyor.

Üniversiteler ‘Sınıfta Kaldı’

Üniversitelerin gelişim ve duyarlılıklarını artırmak ve de veri sağlamak amacıyla kamuoyuyla paylaşılan araştırmanın sonuç kısmında şunlar da ifade ediliyor:

Uluslararası yükseköğretim tartışmalarında uzaktan eğitim, dijitalleşme ve açık ders materyalleri geniş bir yer tutmaktadır. Gerek Türkiye’de gerekse de dünyadaki pek çok üniversite etkin bir dijitalleşme sağladıklarını iddia etmelerine karşın COVİD-19 sürecinde gösterdiği üzere bu iddiaların önemli bir kısmının reklam olduğu görülmüştür. Çalışmaya katılan lisans öğrencileri COVID-19 sürecindeki
uzaktan eğitim sürecinde Yükseköğretim Kurulu’ndan memnuniyet duymaktalar, buna karşın üniversite/fakültelerinin yönetimlerinden ve özellikle dijital içerik/ öğretim materyallerinden memnuniyetsizlik duymaktadırlar. Öyle ki ölçek maddeleri incelendiği zaman öğrencilerin çoğu; üniversite ve fakültelerinin uzaktan eğitim sürecindeki açıklama ve bilgilendirmelerinin çok kötü olduğunu; üniversitelerinin ve fakültelerinin uzaktan eğitim hazırlığının bulunmadığını; dijital içerikler/öğretim materyallerinin orijinal olmadığını; dijital içerikler/öğretim materyallerinin öğreticilik düzeyi zayıf olduğunu; öğretim elemanlarının uzaktan eğitimde öğretme becerilerinden yoksun olduğunu; süreçte hocalarına ulaşılamadıklarını; kullandıkları uzaktan eğitim sisteminin yetersiz olduğunu ifade etmişlerdir.”

Detaylı araştırma için ayrıca TIKLAYINIZ.