Aşı olmayanlara kısıtlama gelebilir! Bilim Kurulu’ndan flaş öneri!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca‘nın dün toplam aşıda 62 milyonun üzerine çıkıldığı haberini vermesinin ardından bugün Bilim Kurulu üyelerinden flaş kısıtlama kararı gündeme bomba gibi düştü. Bilim Kurulu’nun ‘aşı olmayanlara kısıtlama’ önerisinin bir sonraki Kabine Toplantısı’nda gündeme geleceği ortaya çıktı.

Salgınla mücadele tüm hızıyla devam ederken aşılama oranında dikkatleri çeken yavaşlama ve bazı vatandaşların maske, mesafe, hijyen kurallarına dikkat etmemesi, Bilim Kurulu üyelerinin gündeme yeni kısıtlamaları getirmesine neden oldu.

 

 

14 Temmuz günü gerçekleştirilen Bilim Kurulu toplantısı sonrasında, maç, tiyatro, sinema ve AVM’lerin yanında kalabalık ve kapalı ortamlarda yapılan toplantı, düğün, kına, konser, kongre, dernek toplantısı gibi etkinliklere aşı olmayanların alınmaması önerisi öne çıkmıştı. Artan vaka sayılarından dolayı endişelenen Bilim Kurulu üyeleri yeni kısıtlamalara olumlu bakıyor.

Uzmanlar Vatandaşları Uyarıyor

Öte yandan uzmanlar vaka sayıları konusunda uyarılarına devam ediyorlar. Medicana International İzmir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Serhan Sakarya da, Kurban Bayramı bittiğinde vaka sayılarında yeni bir artışla karşılaşacağımızın altını çizerek:

“Yazın insanlar genelde açık mekanlarda olduğu için solunum yoluyla bulaşan enfeksiyonların bulaşma riskleri daha az oluyor. Fakat virüs devamlı yapı değiştirdiği için insanları enfekte etme oranı her mutasyon sonrasında artıyor. Normal virüste 1’e 1,5 civarında bulaş riski varken, İngiliz mutasyonunda bulaş riski 2’ye çıktı. Delta varyantında ise bu oran daha da arttı. Yani virüs her mutasyon geçirdiğinde bulaşıcılık daha çok artıyor. Bir ülkeye bir vaka girmesi, daha sonra onun hakim virüs olmasına neden oluyor. Bunun en önemli örneklerinden biri ekim kasım ayında, birkaç İngiliz mutantı görülmüşken nisan ayında yüzde 85-90 İngiliz mutantını görüyoruz. Deltanın girişiyle birlikte Türkiye’de hakim virüs grubunun delta olması kaçınılmaz gibi duruyor” açıklamasında bulundu.

 

‘HER ŞEY NORMALMİŞ GİBİ DAVRANIYORLAR’

Bazı bölgelerdeki aşılama oranının düşüklüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Sakarya vatandaşların tedbirsizliğine de değindi:

“Maskeyi takmıyor, mesafeyi korumuyorlar. Herkes her şeyi normalmiş gibi kabul ediyor. Tatil yerlerinde bu iş tamamen çığırından çıkmış durumda. Tatil bölgeleri en az vaka görülen bölgeler iken birkaç ay sonra en yüksek hasta sayılarının görüldüğü yerler olacak. Büyükşehirlerde yaşayanlar ailelerini görmek üzere bayramda seyahat edecek. Kavimler göçü başladı diyebiliriz. Eğer aşı olmuşsanız, aşı olmuş kişilerle birlikte olmak hastalık riski açısından sıfıra yakındır. Hiç aşı olmamış kişilerle hiç hasta olmamış kişilerde risk korkunç yüksek. Dolayısıyla aşı olmamış bölgelere seyahatlerin kesinlikle kontrollü olması gerekir. Çünkü o insanlar bir hastalığı kapabilecek kadar bir süre beraber kaldıktan sonra oradan çıkıp kendi yaşadıkları şehirlere gelecekler. Yine büyükşehirlerde bu patlamaların olacağını düşünüyorum. Bayramda hiçbir koruma olmaksızın insanların bir araya gelmeleri nedeniyle dönüşün çok kötü olabilme korkusu beni sardı. Biz ağustos ayı içinde patlama yaşayabiliriz. Ülkemizde ciddi boyutlarda bir aşı olmaya karşı direnen topluluk var. Aşı olmuşlarla aşı olmamışları devlet birbirinden ayırmak zorunda. Fransa’da ciddi tepkilere neden olan aşı olmamış kişilerin devlet imkanlarından faydalanmasını men etti. Bu toplumu korumak için yapılan bir davranıştır. Bunun demokrasiyle insan haklarıyla bir ilgisi yok. Hak tek taraflı değil. Bu nedenle aşı olmayı kabul etmeliyiz. Yoksa bu beladan kurtulamayız.”

Exit mobile version