Dünya

Ölüm oranları geçtiğimiz haftaya kıyasla yüzde 43 yükseldi!

Delta varyantı başta olmak üzere dünya geneline yayılan çeşitli varyantlar ölüm oranlarını yükseltti. Mutasyona uğramamış Covid-19 salgınında ölenlerin oranları dünya ortalamasında yüzde 3 iken bu oran şimdi yüzde 5 seviyelerinde. Salgında en çok etkilenen ülkeler arasında olan Afrika ülkelerinde bu ölüm oranları daha da yüksek. Öyle ki Afrika ülkelerinde ölüm oranları geçtiğimiz haftaya kıyasla yüzde 43 yükseldi! Dünya sağlık Örgütü (DSÖ) ise Covid-19 virüsüne bağlı bu ölüm oranlarının birçok ülkede arttığı uyarısında bulundu.

Salgında ölü oranlarını artıran en büyük etken, yeni varyantların giderek daha dirençli bir yapıya dönüşmesinden kaynaklanıyor.

DÜNYA ORTALAMASININ ÜSTÜNDE

DSÖ’den yapılan son açıklamada Afrika’daki endişe verici durum gözler önüne serildi. Kıta ülkelerinde geçtiğimiz haftaya oranla ölümler yüzde 43 arttı. Hastane kapasitelerinin doluluğu ve oksijen yetersizliği de başı çeken sorunlardan.

DSÖ Afrika Bölge Direktörü Matshidiso Moeti, vakalar arasındaki ölüm oranının dünya genelinde yüzde 2.2, Afrika’da ise yüzde 2.6 olduğunu aktardı. Moeti, “Ölümler son beş haftada hızlı bir şekilde tırmandı. Bu hastanelerde kırılma noktasına ulaştığımız en açık uyarısı” dedi.

Afrika kıtasında vakalardaki artış sekiz haftadır üst üste devam ediyor. 13 Temmuz itibarıyla toplam vaka sayısı 6 milyona ulaştı.