Özlem Türeci ve Uğur Şahin Açıkladı! Yeni Aşı Mı Geliyor?

Hindistan’da ortaya çıkan Delta varyantının dünya çapında yayılmasının ardından BioNTech cephesinden yeni bir adım geldi. Özlem Türeci ile Uğur Şahin, yeni bir aşının ortaya çıkarılabileceğini açıkladı.

Delta varyantının dünya çapında yayılmasıyla vaka sayıları yeniden artışa geçti. Ülke geneli içerisinde de vaka sayılarında artış yaşanmasının ardından Uğur Şahin ve Özlem Türeci yeni bir aşı üretilebileceğinin sinyalini verdi.

mRNA Aşı Uyarlaması Yapılacak

Fransız Les Echos gazetesine açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci, mRna aşı uyarlamalarının mümkün olduğunu açıkladı. Açıklama sırasında; ‘’İhtiyaç duyulursa 100 gün içinde yeni bir aşının elde edilmesini sağlayabiliriz’’ ifadelerine yer verildi.

Klinik deneylerin tamamlanmasından 100 gün sonra Pfizer/BioNtech aşısının varyantlara uyarlanmış bir versiyonu hazır olacak. Tarih ise 2021 Ekim ayına denk geliyor.

Özlem Türeci, yaptığı açıklamada, “Bir aşıyı korona virüsün yeni varyantlarına karşı uyarlamak, mRNA yöntemi kullanıldığı için oldukça kolay” dedi. Türeci bu fikrin orijinal virüsün başak proteininin genetik kodunu aşımızdaki yeni varyantınkiyle değiştirmekten ibaret olduğunu da sözlerine ekledi. Türeci açıklamalarını “Başak proteinindeki belirli antikor bağlama bölgeleri mutasyona uğruyor. Klinik denemelerimiz, yüksek sayıda antikorla bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve dolayısıyla enfeksiyona karşı koruma sağladığı için üçüncü dozun büyük olasılıkla yararlı olacağını gösteriyor” dedi.

Pfizer/BioNTech aşısının yeni versiyonuyla ilgili Ağustos ayında bilimsel bir makale yayınlanacak. Ardından klinik deneylerle de aşının değişen Delta varyantına karşı daha iyi performans göstermesine olanak tanınacak.

Exit mobile version