EkonomiGenelMevzuat

Milyonlarca Kişiyi İlgilendiriyor! 8.224 TL’ye Varan Ödeme Alabilirsiniz!

Milyonlarca çalışanın hakkını güvence altına alan 4857 sayılı İş Kanunu, işverenin haksız çalışan sirkülasyonunu da engelliyor. Bu kapsamda verilen Kıdem Tazminatına da Temmuz ayında memur ve emekli maaşına yapılan zamla birlikte zam yapıldı. Peki Kıdem Tazminatı nedir? Şartları nelerdir? İşte detaylar…

İş Kanunu’nun 14. maddesine göre Kıdem Tazminatı, bir çalışan işe başladığı gün itibariyle aynı işverenin bir veya birden fazla işyerlerinde çalıştığı sürelerinin toplanması ve göze alınması ile hizmet akdinin devamı boyunca geçen her tam sene için işveren tarafından çalışana ödenecek tazminat olarak biliniyor.

KIDEM TAZMİNATINA NE KADAR ZAM YAPILDI?

6 aylık enflasyonun yüzde 8,45 olduğunun açıklanmasıyla birlikte, Temmuz ayı itibariyle yıl sonuna kadar geçerli olacak kıdem tazminatı tavanı 8.224 TL oldu. Ocak ayında maaşlara yapılan artışla kıdem tazminatı tavanı 7.638,96 TL olmuştu.

KIDEM TAZMİNATI NASIL ALINIYOR? ŞARTLARI NE?

Kıdem Tazminatı alabilmek için belirlenmiş bazı şartlar mevcut:

İşçinin, işveren tarafından, haklı bir neden olmadığı halde işten çıkarılması,

İşçinin sağlık sebepleri ya da işverenin ahlak veya iyi niyet kurallarına aykırı hareketleri gibi haklı bir nedene istinaden veya  zorlayıcı sebepler nedeniyle işi bırakması,

İşçinin askerlik görevini yapmak için işten ayrılması,

İşçinin emekliliğe hak kazanması ya da emeklilik için gerekli prim gün sayısı ile sigortalılık süresini doldurması,

İşçinin evlendikten sonra 1 yıl içerisinde haklı nedenle işi bırakması.

Ayrıca işçi vefat ederse yasal mirasçıları da kıdem tazminatını talep edebiliyor.