DünyaSağlık

Aşı yaptıranlar dikkat! Kalp iltihaplanması ve aşı arasında bağlantı olduğu açıklandı!

Tüm dünya koronavirüse karşı seferber olmuş durumda. Aşılama çalışmaları tüm hızıyla devam ederken, son dönemlerde kafaları karıştıran kalp kası iltihaplanmasına ilişkin flaş bir açıklama geldi. Yapılan açıklamada kalp kası iltihaplanması ile aşı arasında bağlantının ortaya çıktığı açıklandı. İşte detaylar ve merak edilenler..

ABD’de koronavirüs aşısı yaptıran 30 yaş ve altındaki kişilerde, kalp kası iltihaplanmasının görüldüğü açıklandı. Bu durum, özellikle 2. doz aşıyı yaptırdıktan sonra göğüs ağrısı olarak ortaya çıktığı belirtildi. Araştırma Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) tarafından yapıldı.

CDC, özellikle ikinci doz koronavirüs aşısı yaptıran 30 yaş ve altı kişilerde kalp iltihabı rahatsızlığı ve aşı arasında “Muhtemel ilişki” olabileceğini belirtti.

Yapılan bilgilendirme açıklamasında özellikle BioNTech ya da Moderna aşılarından birini yaptıran 30 yaş e altı grupta 1200’den fazla kalp kası ve kalp zarı iltihaplanmasının görüldüğüne değinildi.

VAKALAR AŞI SONRASI ORTAYA ÇIKTI

Çalışmaya başkanlık eden Dr. Grace Lee, açıklamasında, “Görülen kalp kası iltihabı vakalarının aşıyı takiben ortaya çıktığı belirgindi ve sıklıkla ikinci dozdan sonraki hafta içinde genel olarak göğüs ağrısı şeklinde kendisini belli etti” ifadesini kullandı.

Uzman isim, açıklamasının devamında potansiyel risklerin nasıl yönetileceğini anlamak adına veriler toplamaya devam ettiklerini ifade etti.