DünyaSağlık

Kara mantar hastalığı ülkeden ülkeye yayılıyor! Bir ülkeye daha sıçradı!

Tüm dünya koronavirüs salgını ile uğraşırken, şimdi de kara mantar hastalığı ortaya çıktı. Aynı koronavirüs gibi ülkeden ülkeye sıçramaya başlayan hastalık, korkutmaya başladı. Gelen son bilgiye göre ilk olarak Hindistan’da çıkan kara mantar şimdi de Meksika’ya sıçradı.

Kara mantar olarak adlandırılan mukromikoz hastalığı şimdi de Meksika’da görüldü. Yaklaşık 9 yıldır diyabet hastası olan ve 1 ay önce koronavirüse yakalanan kişi, iyileşmesine rağmen durumunun kötüye gittiğini söyleyerek yeniden hastaneye başvurdu.

Baş ağrısının yanı sıra, burun kanaması, sol tarafta yüz felci olması ve glikoz seviyesinin 500’e çıkması üzerine hemen tedavi altına alındı.

Hastaneye yatışı yapılan hastanın sağlığı günden güne kötüye geçti. Doktorlar, yaptıkları açıklamasında hastanın enfeksiyon yüzünden sol gözünü, burnunu ve damağını kaybettiğini bu durumda beynin de etkilenmesinin an meselesi olduğunu ifade etti.

KARA MANTAR HASTALIĞI NEDİR?

Kara mantar hastalığı tıp dilinde Mukormikoz olarak bilinmektedir. Bir enfeksiyon hastalığı olarak adlandırılan kara mantar, normalde çok nadir görülen ancak koronavirüsten sonra görülme sıklığı artan bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor. Sinüs, beyin ve karaciğerleri etkileyen kara mantar özellikle diyabet hastalarında ve bağışıklığı ciddi olarak zayıflayan kişilerde daha çok görülüyor.