DünyaSağlık

Kara mantar salgını sınırımıza kadar geldi! Belirtileri tek tek açıklandı!

Tüm dünya koronavirüs salgını ile uğraşırken, son dönemlerde Hindistan’da çıkan ve ülke ülke yayılmaya başlayan kara mantar salgını karşısında endişelenmeye başladı. Salgına ilk olarak yakalananların diyabet hastası olduğu ortaya çıktı. Diğer adı Mukormikoz olarak adlandırılan kara mantar hastalığının ölümcüllük oranı yüzde 50 olarak açıklandı.

Kara mantar salgınının Türkiye sınırlarına kadar gelmesi ve hatta komşuda ilk ölümün yaşanması herkesi tedirgin etti. Yetkililer tarafından yapılan açıklamada hastaların yaşamlarını kurtarmak adına bazı doktorların hastaların gözlerini çıkarmak zorunda kaldığının duyulması ise şok etkisi yarattı.

GÖZLERİNİ ÇIKARILIYOR

Salgın çeşitli ülkelerde paniğe neden olurken, kara mantar Hindistan dışında Bangladeş, Mısır ve Irak’ta da görüldü.

Kara mantar olarak adlandırılan Mukormikoz enfeksiyonun öldürücülük oranının yüzde 50 olduğunu açıklayan uzmanlar, bazı hataların yaşamlarını kurtarmak adına doktorların bazı hastaların gözlerini çıkarmak zorunda kaldığını ifade etti.

KARA MANTAR HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

Kara mantar hastalığının belirtileri de araştırılmaya başlandı. Normal zamanda çok nadir görülen ancak koronavirüs sonrasında yayılmaya başlanan kara mantar salgınına ilişkin belirtiler merak konusu oldu. İşte ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin yayınladığı verilere göre kara mantar hastalığının belirtileri:

Yüzün bir tarafında şişlik

Baş ağrısı

Burun ve sinüslerde tıkanıklık

Yüksek ateş

Burunda kanama

Göğüs ağrısı ve nefes darlığı