Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan, milyonlarca vatandaşın merakla beklediği İnsan Hakları Eylem Planı’nın detaylarını açıkladı. Yapılan açıklamada KPSS’ye girecek olan herkesi yakından ilgilendiren bir kararın alındığı görüldü. İnsan Hakları Eylem Planı’na göre artık Kamu Personeli Seçme Sınavı içerisinde adaylara, insan hakları hukukundan da sorular sorulacak.
Geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada 2 Mart tarihinde İnsan Hakları Eylem Planı’nın detaylarının aktarılacağı duyurulmuştu. Bunun üzerine bugün yapılan açıklamada İnsan Hakları Eylem Planı’nın detayları duyuruldu. 393 faaliyetin yer aldığı eylem planı içerisinde her yıl milyonlarca adayın girdiği KPSS’de yer aldı.
KPSS’DE YENİ KARAR
Konuyla ilgili yayımlanan duyuruda şu ifadeler yer aldı:
“Amaç başlığı altında yer alan “İnsan Hakları Eğitiminin Geliştirmesi ve Yaygınlaştırılması” başlıklı hedefin (f) bendi şu şekildedir:”
“Kamu Personeli Seçme Sınavı, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı, Hakim ve Savcı Adaylığı Sınavı gibi sınavlarda, adayların insan hakları hukuku alanındaki bilgileri de ölçülecek”
İNSAN HAKLARI EYLEM PLANI İÇERİSİNDEKİ 11 TEMEL İLKE
2 yılda uygulanması hedeflenen 11 temel ilke şu şekilde ifade edildi:
1- İnsan, doğuştan sahip olduğu vazgeçilmez haklarıyla yaşar. Devletin temel amaç ve görevi, bu hakları korumak ve geliştirmektir.
2- İnsan onuru, bütün hakların özü olarak hukukun etkin koruması altındadır.
3- Dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebepler temelinde hiçbir ayrımcılık söz konusu olmaksızın herkes hukuk önünde eşittir.
4- Kamu hizmetinin herkese eşit, tarafsız ve dürüst biçimde sunulması, bütün yönetsel faaliyetlerin temel özelliğidir.
5- Mevzuat, tereddüt doğurmayacak şekilde açık, net, anlaşılır ve öngörülebilir kurallar içerir, kamu otoriteleri bu kuralları hukuk güvenliği ilkesinden ödün vermeden hayata geçirir.
6- Sözleşme özgürlüğüne, hukuki güvenlik ilkesi ve kazanılmış hakların korunması prensibine aykırı olarak hiçbir şekilde müdahale edilemez.
7- Devlet, girişim ve çalışma hürriyetini rekabete dayalı serbest piyasa kuralları ile sosyal devlet ilkesi çerçevesinde korur ve geliştirir.
8- Adli ve idari işleyiş; masumiyet karinesi, lekelenmeme hakkı ve ceza sorumluluğunun şahsiliği ilkelerini koruyan, gözeten ve güçlendiren bir yaklaşımı merkezine alır.
9- Hiç kimse, eleştirisi veya düşünce açıklaması nedeniyle özgürlüğünden yoksun bırakılamaz.
10- Bağımsız ve tarafsız yargı ile korunan hukuk devleti, hak ve özgürlükler ile adaletin teminatı olarak her alanda tahkim edilir.
11- Haklarının ihlal edildiğini iddia eden herkes, etkili kanun yollarına zahmetsiz şekilde erişebilmelidir. Adalete erişim, hak ve özgürlüklere saygının merkezindedir.