Politika

İzmir’in başlıca sorunları hakkında AKP ve CHP birbirlerini suçladı!

İzmir’de kuvvetli sağanak yağışların ve meydana gelen fırtınaların ardından ortaya çıkan bilanço ağır oldu. Kent genelinde etkili olan yağışlardan ötürü Konak, Balçova, Karabağlar, Karaburun, Bayraklı, Karşıyaka ve Çeşme ilçelerimiz başta olmak üzere, il genelinde ev ve iş yerlerini su bastı; yolların suyla dolması sebebiyle trafik akışı sağlanamadı. Yapılan tespitlere göre İzmir genelinde 19 dere taşkını, 1.714 su baskını ve 52 mahsur kalma olayı yaşandı. Ortaya çıkan bu bilanço nedeniyle mecliste söz alan AK Parti İzmir Milletvekili İbrahim Aydemir’, CHP belediye yönetimini hedef aldı. CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesinin yeterli alt ve üst yapı çalışmaları yapmadığını iddia eden Aydemir, ‘’ Altyapı, üst yapı, trafik, çarpık kentleşme, kötü koku ve Körfez başta olmak üzere İzmir’imizin kalıplaşmış ve çözülemeyen birçok sorunu mevcut. Deprem, sel, fırtına gibi afetler elbette doğal afetlerdir ancak tedbir almak hepimizin görevidir. Özellikle kentlerde belediyelerin bu tür doğal afetlerde oluşabilecek zararı en aza indirmek için çalışma yapması gerekmektedir. Ancak İzmir’de bu ve buna benzer çalışmalar maalesef yapılmamaktadır. Türkiye’nin en yetersiz altyapısı maalesef İzmir’dedir.

Hatta buna altyapı demek bile mümkün değildir. En küçük bir yağmurda bile kanalizasyon ve yağmur suyu aynı yetersiz şebekeden denize deşarj edilmeye çalışılıyor, sistem kaldıramayınca her tarafı kötü koku ve pislik atıkları kaplıyor. Yerel yönetimlerin asli görevlerini yapmak yerine Hükûmetimize karşı algı oluşturmaya çalışmaları da bizleri vatandaşlarımız adına derinden üzmektedir.

Bulunduğumuz konumlar, polemik siyaseti değil, eser siyasi üretme makamı olmalıdır. Belediye Başkanlarının görevi mazeret üretmek, vatandaşlara tavsiyelerde bulunmak değil, şehirlerine an kalıcı hizmetleri getirmek için çalışmak olmalıdır. Kimsenin İzmirli hemşehrilerimize eziyet çektirmesine göz yummayacağız. Yirmi beş yıldan beri İzmir’i yönetiyorsunuz, aslında fazla söze gerek yok, manzara ortada. Bizim İzmirliler olarak beklentimiz alışılagelmiş kolay siyaset oyunundan vazgeçip halkı yanlış bilgilendirmekten ziyade icraata geçip mağdur olan vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi ve en önemlisi de şehrin kronikleşmiş sorunlarının çözülmesidir. ’’ Dedi.

AKP’li Aydemir’in bu suçlamalarına cevap veren CHP’li Özgür Özel, şu açıklamalarda bulundu;

‘’İzmir hakkında söylenenler. Sayın Başkan, bir yılda yağan yağmurun yüzde 18’i bir gecede yağmış, dünya çapında meteorolojik bir olay, bir haber, bir afet; deprem olmuş, hortum olmuş, sel olmuş. İzmir’i eleştireceği noktada şunu söylüyor oradan birisi: Yağmur suyu ayrıştırması yapılmıyormuş… Beyefendi, İzmir’de 678 kilometre yağmur suyu ayrıştırma kanalı var. 137 kilometresi bu sene yapılmış.

İstanbul’da yağmur suyu ayrıştırmaya İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSKİ Haziran 2020’de başladı, İstanbul’daki bütün su basmalarından bunu sorumlu tutarsınız ve geçmiş yönetimi. Ama İzmir’de 678 kilometre yapmışız, yağmur suyunu ayrı götürüyoruz. İzmir’de, Çeşme’de yaşananı söylüyorsunuz, insanda birazcık vicdan olur, bir bakın ya! Bir hortum gelmiş, böyle böyle parçalamış, her tarafa onlar saplanmış, Çeşme’deki altyapı yatırımdan bahsediyor.

Bize söyleyeceğim şudur: Doğal afetleri bir belediyeye, bir yerel yönetime yüklemeden önce o belediyenin altyapı ve ulaştırma için sizin ülkenin risk primine rağmen siz yüzde 6’yla borçlanıyorken yüzde 3 borçlanma bulan belediyenin aldığı krediyi onaylamama tehdidi yapan genel yönetimin başındaki Genel Başkanınıza bakın önce…’’ dedi…