Emekliye KMH Tuzağı – İcra Takibi Olmadan Maaşa Bloke Konur Mu?

Bankalar tarafından son zamanlarda yapılan kurnaz hamlelerin sık sık haberleri geliyor.

Bankalar son zamanlarda emeklilere Kredili Mevduat Hesapları açıyor ve bu açılan hesaplarda uygulanan faizlerde durum içler acısı olarak biliniyor. Emekli vatandaşların  BDDK’ya durumu iletmeleri ve BDDK‘nın incelemeleri sonrası bu uygulamaların önüne geçileceği öğrenildi.

Bankalar İzinsiz Kredili Mevduat Hesabı Açıyor

Vatandaştan herhangi bir imza ya da izinli kağıt alınmadan KMH açılamayacağını belirten Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben , Kredili Mevduat Hesabı açılabilmesi için vatandaştan açık ve kanıtlanabilir bir talebin olması gerektiğini dile getirdi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Akben , Kredili Mevduat Hesabı (KMH) 2013 yılında yürürlüğe giren yönetmeliğin hükmü olan “Buna göre düzenlenecek sözleşmeler kapsamında, sözleşmeden ayrı olarak hesap sahibinden alınacak imzalı ya da kanıtlanabilir bir talep olmaksızın hesap sahibi adına kredili bir hesap açılamaz” ‘ı hatırlattı.

KMH Mağdurları Çoğalıyor

Bazı bankalar emekli ve çalışan vatandaşlara herhangi bir imza ya da yazılı belge sahibi olmadan KMH açabiliyor. Vatandaş atm’ye gittiğinde kartını sokup sadece bir tuşa basarak KMH sahibi olabiliyor. Hal böyle olunca dalgınlıkla hesap açtıran kişiler daha sonra ilginç faizlerle karşılaşabiliyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) konu hakkında bankalara ilgili hükümleri hatırlattı ve cezai yaptırımların söz konusu olduğunu bildirdi. Herhangi bir onay almadan ( imzalı ya da kanıtlanabilir) Kredili Mevduat Hesabı açan bankalara cezai işlem uygulanacak.

İcra Takibi Yapılmadan Maaşa Bloke Konulmaz

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Akben çalışanların ve emekli vatandaşların maaşlarına borçları nedeniyle bloke konulmasıyla ilişkin iki farklı yargı kararından bahsetti. Yargıtay 13.Hukuk dairesi’nin 26 Ocak 2015 tarihli kararında bulunan “Kredi kartı, kredi borcunun ödenmemesi durumunda bankanın müşteri tarafından imzalanan sözleşmelere dayanarak emekli maaşına bloke konulması yetkisi olduğu, aksine kabulün hakkın kötüye kullanımı olacağı” ifadesini ve yine Yargıtay 11.Hukuk Dairesinin 14 ocak 2015 tarihli “Kredi kartı borcu nedeniyle banka tarafından icra takibi yapmadan maaşın borca mahsup edilemeyeceği, sözleşmede yer alan böyle bir hükmün haksız kazanç sayılacağı” BDDK Başkanı yargı kararlarının bankaların uygulaması gerektiğini ve aksi hallerde cezai işlemlerin söz konusu olacağını dile getirdi.

Kamupersoneli.net

Exit mobile version