Genel

Bakanlık resmen duyurdu! Erkekleri sevdiren genelge yayımlandı!

Koronavirüs salgını sebebiyle, uzun bir süredir kapalı olan halı sahaların açılmasıyla ilgili bir gelişmenin yaşanması bekleniyordu. AVM’lerin, dükkanların ve çeşitli mekanların açılmasından sonra gözler halı sahalara çevrildi. Konuyla ilgili hazırlanan genelge bugün 81 il valiliğine iletildi.

KURALLAR DUYURULDU

İçişleri Bakanlığı’ndan 81 il valiliğine Spor Salonları ve Spor Merkezlerinde alınması Gereken Önlemler konulu bir genelge gönderildi. Gönderilen genelgede başta halı sahalar olmak üzere tüm spor tesislerin kullanım kuralları da duyuruldu.

VALİLİKLERE GÖNDERİLDİ

İçişleri Bakanlığı’nın bugün faaliyete başlayan halı sahalar için hazırlamış olduğu genelge, 81 il valiliğine gönderildi. Gönderilen genelgenin detayları ve açılan halı sahalarda uygulanacak olan kurallar haberimizin devamında mevcut

Bakanlık resmen duyurdu! Erkekleri sevdiren genelge yayımlandı!

GENELGENİN DETAYLARI

Gönderilen genelgenin kapsamında şu ifadeler kaydedildi:

Her musteri tesise HES koduyla giris yapacak. Gorevli bir personel aracılığıyla “Hayat Eve Sıgar” mobil uygulaması uzerinden musterilerin HES kodları sorgulanacak ve uygulamanın onay verdigi kisilere tesisler kullandırılacak.

Tesise giren herkesin ateş olcumleri yapılacak. Atesi 38 derecenin uzerinde olanların tesislere girisine izin verilmeyecek ve bu kişiler en yakın saglık kurulusuna yonlendirilecek.

Tesislere maskesiz müşteri/çalışan alınmayacak, antrenman ve mac haricinde maske kesintisiz kullanılacak.(N95/FFP2 maskeler kullanılmayacak.)

Tesislerdeki kişi sayısı, kapalı alanlar icin 6 metrekareye bir kisi dusecek sekilde sınırlandırılacak ve buna iliskin bilgi tesis girisine asılacak.

Tesislere misafir veya izleyici kabul edilmeyecek. 18 yas altı cocuklarla birlikte, en fazla bir velisi maske takma kosuluyla tesise alınabilecek. Veliler arasında en az 2 metre fiziki mesafe bulunacak sekilde oturma duzeni olusturulacak.

Tesislerdeki soyunma odası/kabini, duş ve sauna alanları kapalı tutulacak ve musterilerin kullanımına izin verilmeyecek.

Spor aktiviteleri damlacık çıkısını ve hızını artırdıgı icin tesislerde musteriler ile calısanların yakın teması azaltılacak. Antrenman ve maclar dısında musteriler arasında fiziki mesafe en az 2 metre olarak uygulanacak.

Tesislere müşteriler randevuyla kabul edilecek.

Tesislerin giriş ve çıkış yonleri birbiriyle cakısmayacak sekilde farklı taraflarda duzenlenecek, kalabalıkların olusmasını onlemek amacıyla tesisin dıs kapısına kontrolsuz girisi engellemeye yonelik uyarı levhası konulacak ve engelleyici mekanizma kurulacak.

Spor yaralanması durumunda, yaralının etrafında olusması muhtemel kalabalık ve yakın temas engellenecek.

Tesislerin girişine Kovid–19 tedbirleri kapsamında temizlik, maske, mesafe tedbirleri ile tesis icinde uyulması gereken kuralları iceren afisler asılacak.

Müşterilerin giriş/çıkış saatleri kaydedilecek ve en az 14 gun sureyle bu kayıtlar saklanacak.

Tesislerin girişinde ve içinde yeterli sayıda ve miktarda el antiseptigi ile tek kullanımlık kagıt havlular bulundurulacak.

Tesislerin üyelik sözleşmelerine Kovid–19 tedbir/kuralları ve rezervasyon prosedurleri ile ilgili acıklamalar eklenecek.

Yas ve kronik hastalığı nedeniyle risk grubunda yer alan vatandaslara tesisler kullandırılmayacak.

Tesis bünyesindeki kafe tarzı yeme icme bolumleri Saglık Bakanlıgının restoran, lokanta, kafe calısma rehberine gore hizmet verecek.

Bakanlık resmen duyurdu! Erkekleri sevdiren genelge yayımlandı!

Tesislerin giriş ve çıkısına pedallı ve kapaklı cop kutusu konulacak, bunlar duzenli olarak bosaltılacak.

Antrenman/maç aralarındaki dinlenme molaları dısında tesislerde musterilerin beklemesine kesinlikle izin verilmeyecek.

Tesislerde ortak kullanım amacıyla gazete ve dergi bulundurulmayacak.

Nakit ödeme yerine tercihen temassız odeme talep edilecek, odeme terminallerinde dokunulan yuzeyler yüzde 70’lik alkolle temizlenecek.

Halı saha tesisi içinde bulunan ofislerde Saglık Bakanlıgının “Ofis ve Buro Sisteminde Faaliyet Gosteren Tum Isletmelerde Alınması Gereken Onlemler” rehberine uygun calısılacak.

Temizlik ve dezenfeksiyona yönelik tedbirler

Genelgeye göre, tesislerin temizliği her gün düzenli yapılacak, sık kullanılan alan ve malzemelerin daha fazla temizlenmesi sağlanacak.

Tesislerin yer ve yüzeylerin temizliğinde nemli silme- paspaslama tercih edilmeyecek, toz çıkaran fırça ile süpürme işlemlerinden kaçınılacak.

Tesislerin temizliğinde kapı kolları, telefon ahizeleri, masa yüzeyleri, el ve vücudun sık değdiği bolümler gibi sık dokunulan yüzeylerin temizliğine dikkat edilecek. Bu amaçla, su ve deterjanla temizlik sonrası dezenfeksiyon için 1/100 sulandırılmış (5 litre suya yarım küçük cay bardağı), tuvalet dezenfeksiyonu için de 1/10 sulandırılmış çamaşır suyu kullanılacak.

Yazar kasa, bilgisayar klavyeleri, telefon ve diğer cihaz yüzeylerinin yüzde 70’lik alkolle silinerek dezenfeksiyonu sağlanacak. Temizlik bezleri kullanım alanına göre ayrılacak. Her kullanım sonrası uygun şekilde temizlenen, yıkanabilen ve tekrar kullanılan temizlik malzemeleri en az 60 derecede yıkanacak.

Futbol topları her maç bitiminde yüzde 70’lik alkolle silinerek dezenfekte edilecek.

Tuvaletlere el yıkama ve maske kullanımıyla ilgili afisler asılacak ve buralarda sürekli sıvı sabun bulundurulacak.

Tesislerde hava filtreli hava akımı ile çalışan el kurutma cihazları dışında el kurutma cihazları kullanılamayacak.

Tuvaletlerdeki su ve sabunların fotoselli olmaları sağlanacak. Temizlik yapan personel tıbbi maske ve eldiven kullanacak. Kullanılan maske ve eldivenler çıkarılıp cop kutusuna atılacak ve eller en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanacak.

Tesiste vantilatörler çalıştırılmayacak. Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan rehbere uygun hareket edilecek ve tesislerin kapalı bölümleri sık sık havalandırılacak.

Çalışan personele yönelik tedbirler

Halı sahalarda çalışan personele ilişkin tedbirlerin de yer aldığı genelgeye göre, personel Kovid-19’un bulaşma yolları ve korunma önlemleri hususunda bilgilendirilecek.

Ateş, öksürük, burun akıntısı, nefes darlığı gibi belirtiler gösteren veya Kovid-19 vakası ile teması olan çalışanlar tıbbi maske takılarak sağlık kurumuna yönlendirilecek.

Personelin tümünün kuralına uygun tıbbi maske takması, maske nemlendikçe ya da kirlendikçe değiştirmesi, maske değişiminde el antiseptiği kullanması, el hijyenine dikkat etmesi sağlanacak.

Personelin dinlenme odalarında en az 1 metrelik fiziki mesafeye dikkat etmeleri ve maskesiz bulunmamaları sağlanacak.

Bakanlık resmen duyurdu! Erkekleri sevdiren genelge yayımlandı!

Müşterilere yönelik tedbirler

Müşterilerin tesis içerisinde her alanda diğer kişilerle 2 metre fiziki mesafeye uymaları sağlanacak.

Kişisel havlu kullanılacak, havlular, isletme tarafından karşılanması halinde poşetli olacak veya görevli personel tarafından verilecek.

Müşteriler maç sırasında ve sonrasında kucaklaşma, sarılma gibi yakın temasta bulunamayacak.

Valilik ve kaymakamlıklar halı sahaları haftada en az bir kez denetleyecek.

Tedbirlere uymayanlarla ilgili Umumi Hıfzıssıhha Kanunu gereğince idari para cezası verilecek, aykırılığın durumuna göre kanunun ilgili maddeleri uyarınca işlem yapılacak ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak.