Taşeron İşçilerin Kadro Sevinci Boşa Çıktı

Kamuda taşeron olarak çalışan işçilere verilen kadro müjdesi gerçekten bir müjde mi? Taşeron işçiler için yapılacak düzenlemede dikkat çeken noktaları açıklıyoruz.

Uzun zamandır ülke gündemini meşgul eden taşeron işçilere kadro meselesiyle ilgili beklenen adım atıldı ve hükümet yaptığı iş ne olursa olsun tüm taşeron işçilerin kadroya geçirileceğini açıkladı. Bu haberle büyük bir sevince boğulan taşeron işçilerin sevinçleri yarım kaldı desek yeridir. İşte kadro konusuyla ilgili gölgede kalan gerçekler:

Verilen kadro değil yeni bir statü

Taşeron işçiler haberi ilk duyduklarında kadroya alınacakları için havalara uçtular; fakat Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın taşeron düzenlemsiyle ilgili ayrıntıları açıklamasıyla işin rengi değişti. Açıklamaya göre taşeron işçiler devlet bünyesi altında tıpkı işçiler, memurlar ve sözleşmeli personeller gibi yeni bir statü altında tanımlanarak “özel sözleşmeli personel” olarak değerlendirilecek. 

adrolu personelle sözleşme yapılmaz

Kamuda kadrolu olarak çalışan bir işçi veya memur devletin resmi görevlisi olduğu için bu personelle sözleşme yapılmaz. Personelin iş güvencesi, yüz kızartıcı eylemde bulunma veya işe gelmeme gibi bir şey yapılmadığı müddetçe emekli olana kadar devam eder. Üstelik  emeklilik zamanı gelen personelin emekli olma gibi bir zorunluluğuda yoktur. Taşeron işçiler ise çalıştıkları kurumlarda 3’er yıllık sözleşmeler yapacak ve her 3 yılda bir sözleşmeler belirli koşullar sağlanırsa yenilenecektir. İş performansı ve çalışma durumu gibi kıstaslar dikkate alınacağı için “kadroyu aldım işim garanti” düşüncesi geçerli olmayacaktır. 

Sınav getirilmesinin nedeni başka mı?

Taşeron işçilerin kadrolu olacağıyla ilgili kamuoyunda yaratılan düşünceler sınav aşamasının neye göre oluşturulacağını da atlamamalıdır. 700 binin üzerinde çalışanın yararlanacağı bir düzenleme için farklı işlerde çalışanlar hangi kriterlere göre sınava girecektir? Bir temizlik görevlisiyle hastanede görev yapan röntgen teknisyenin gireceği sınavda sorulacak sorular ortak mı yoksa mesleki bilgilerden mi olacak? Sanıyoruz ki sınav şartı getirilmesinde ki amaç KPSS’ye hazırlanan ve kamu kadrolarına atnmak isteyen adayların tepkilerini azaltmaya yönelik bir adımdır.

Ağızlara bir parmak bal çalındı

Yapılacak düzenleme en geç 15 gün içerisinde Meclis’e gelecek ve daha ayrıntılı bir şekilde bilgi sahibi olacağız. Şu ana kadar Maliye Bakanının yaptığı açıklamalara göre konuyu değerlendirdiğimizde kadroya alınacağı söylenen taşeron işçilerin ağızlarına bir parmak bal çalındığını ve kadrolu olacakları gibi bir hava yaratıldığını söyleyebiliriz.

Exit mobile version