Emniyet Personeli

2020 Bekçi Alımı İçin 10 Bin Kontenjan Gündemde ! Kadınlar Bekçi Olabilir Mi?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, gündemdeki en çok merak edilen konulara ilişkin açıklamalar yaparak bekçi alımı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Bakan Soylu bu konuya ilişkin yaptığı açıklamalarında toplam bekçi sayımızı 40 bine ulaştırmak istediklerini vurguladı. Bunun yanı sıra Bakan Soylu hükümet tarafından kadro verilmesi durumunda 5 – 10 bin bekçi alınabileceğini ifade etti. Bakan Soylu 2 bin civarında bekçi olduğunu ve bunlara 2 bin 500 bekçinin daha katılacağını belirterek bu bekçilerin şu anda görev başında olan bekçilere katılacağını ifade etti. 

2020 Bekçi Alımı İçin 10 Bin Kontenjan Gündemde ! Kadınlar Bekçi Olabilir Mi?

40 BİN BEKÇİ SAYISINA ULAŞILMAK İSTENİYOR

Toplam 30 bin kadro olduğunu bunun 28 bin 500’ünü doldurduklarını 1500 kadronun daha olduğunu ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetin kadro açma kararı olursa bu rakamı 40 bine tamamlayabileceklerini ifade etti. Bekçi alımına ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“Şu anda 26 bin civarında bekçimiz var. Yeni alımlarla 28 bin 500 olacak. İstanbul’da ek kontenjan meselesini sosyal medyadan da söylüyorlar ben AK Parti İstanbul Teşkilatı’nda ani bir soru geldi. Ben hakikaten İstanbul kontenjanını bin 500 biliyordum. O rakam bin kişiymiş. İşte orada bin 500 denildi de neden bin ataması yapıldı. O rakam bin 500 ve diğerleri yedek.

2020 Bekçi Alımı İçin 10 Bin Kontenjan Gündemde ! Kadınlar Bekçi Olabilir Mi?

Yedekler eğer asillerde herhangi bir sağlık sebebi veya herhangi bir nedenden dolayı gelemezse onun yerine getirilmesidir. Yedeklerin yeniden alınması böyle bir kadromuzda yok zaten. Toplam kadro sayımız 28 bin 500’ünü doldurduk. Geride bin 500 kadromuz var elimizde. Sayın Cumhurbaşkanımız hükümetimiz böyle bir kadro açma durumu olursa 5-10 bin daha alıp 40 rakamını tamamlarsak olur gibi geliyor.”

ARANAN ŞARTLAR 

Daha önceki bekçi alımlarına göre adaylarda bazı şartlar aranmaktadır. Bu şartlara haiz olmayan adayların başvuruları kabul edilmeyecektir. İşte adaylarda aranması beklenen şartlar:

a) Türk vatandaşı olmak,

b) İlkokulu bitirmiş olmak (İçişleri Bakanlığı gerektiğinde ilkokul yerine eğitim şartını yükseltebilecek)

c) Askerlik ödevini bitirmiş olmak,

ç) 18 yaşını tamamladıktan sonra yaptırılan yaş düzeltmelerinde düzeltmeden önceki yaş dikkate alınmak kaydıyla, başvuru tarihi itibarıyla 18 yaşını tamamlamış ve 31 yaşından gün almamış olmak,

2020 Bekçi Alımı İçin 10 Bin Kontenjan Gündemde ! Kadınlar Bekçi Olabilir Mi?

d) Ağır hapis veya altı aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile zimmet, ihtilas, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanmak, dolanlı iflas veya yüz kızartıcı başka bir fiilden dolayı hapis cezasından hükümlü bulunmamak,

e) Türk toplum telakkilerine göre kötü şöhretli tanınmamak,

f) Kamu haklarından mahrum olmamak, kamu hizmetlerinden mahrumiyet cezası ile mahkûm bulunmamak,

g) Memuriyete engel bir hali bulunmamak,

ğ) Silah taşımaya veya silahlı görev yapmaya hukuki bir engeli bulunmamak,

h) Sağlık Yönetmeliğinde belirtilen şartları taşımak,

ı) Adayın kendisinin ve evli ise eşinin; genelev, birleşme yeri, randevuevi, tek başına fuhuş yapılan konut ve benzeri yerlerde çalışmış veya aracılık ve bekleyicilik fiillerinde bulunmamış olmak, genel ahlak ve edebe aykırı mahiyette her türlü yazılı, sesli ve görüntülü eserleri, kaydedildiği materyale bakılmaksızın üretmek ve satmaktan veya kumar, uyuşturucu veya uyarıcı madde nedeniyle, hakkında herhangi bir adli veya İdari soruşturma veya kovuşturma devam ediyor olmamak, bunlardan dolayı İdari yaptırım uygulanmamak veya bu işler nedeniyle hüküm giymemiş olmak,

i) Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmamak,

j) Sağlık Yönetmeliği hükümleri hariç, herhangi bir nedenle polis eğitim kurumlarından çıkarılmamış olmak,

k) Terör örgütleri ile bu örgütlerin legal veya illegal uzantılarının eylemlerine, toplantılarına, yürüyüş ve mitinglerine karışmamış, desteklememiş ve katılmamış olmak,

l) Başvuru tarihinde herhangi bir siyasi partiye veya siyasi partilerin yan kuruluşlarına üye bulunmamak,

2020 Bekçi Alımı İçin 10 Bin Kontenjan Gündemde ! Kadınlar Bekçi Olabilir Mi?

KADIN BEKÇİ ALIMI OLACAK MI?

Tüm bunların yanı sıra bekçi alımları ne zaman gündeme gelse kadınların bekçi olup olamayacağı konusu da araştırılmaya başlanıyor. Peki kadınlar bekçi olabilir mi?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 2019 yılının Aralık ayında yaptığı bir açıklamasında kadın bekçi alımına ilişkin değerlendirmelerde bulunmuştu. Bakan Soylu açıklamalarında kadın bekçi alımının olmadığı bilgisini paylaştı.

2020 Bekçi Alımı İçin 10 Bin Kontenjan Gündemde ! Kadınlar Bekçi Olabilir Mi?

Emniyet Genel Müdürlüğü resmi sayfasında bekçilerle ilgili 2016 yılında yapılan açıklamada “2016 Nisan ayı itibarıyla yeniden personel alım ilanına gidilirken, ilk olarak 20 ilde 69’u kadın 9 bin 433 bekçi alımı yapıldı. Halen 69’u kadın olmak üzere 21 bin 347 Çarşı ve Mahalle Bekçisi ülke genelinde görev yapıyor” ifadelerine yer verilmişti. Ancak güncel durumda kadın bekçi alımı olmadığı görülmektedir.