Ekpss

Engelli memur adayları, EKPSS tercihlerinde bu bilgileri dikkate alın

TERCİH SÜRESİ 22 TEMMUZ 2016’DA BİTİYOR

24 Nisan 2016 tarihinde engelli vatandaşlarımız için yapılan ve en az %40 engelli raporu olan engelli vatandaşlarımızın başvurabildiği Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS)’na ait tercih işlemleri devam ediyor.

Adayların 22 Temmuz 2016 tarihine kadar ÖSYM’nin resmi internet sitesinde açıklanan eğitim düzeylerine uygun olan kadrolara 30 adet tercih hakkı bulunurken kimi adayların bu sınava ilk kez girdiği ve nasıl bir tercih yapılacağı, nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda bilgi sahibi olmaması düşünüldüğünde bu adaylar için tercihlerde dikkat edilmesi gereken ve püf nokta olarak adlandırılan bazı önemli hususları açıklayacağız. Adaylar aşağıda belirtilen hususları dikkatlice okumalı ve tercih yaparken bu hususları göz ardı etmemelerini konusunda bilgilendirme gereği duyuyoruz. İşte o hususlar.

EKPSS TERCİHLERİNDE BU HUSUSLARA DİKKAT !

Bir çok engelli memur adayı tercihlerde bulunur iken ilk anlarda “neresi olursa olsun yazacağım” “atanayım da doğusu batısı fark etmez” gibi duygusal düşüncelere sahip olmakta ve tercihlerini bu duygular ile yapmaktadır.

Ancak detayların araştırılması neticesinde konunun hiçte bu derece basit olmadığı, asıl zorluğun sınava girmek kadar tercihlerde bulunmanın da olduğu söylenilebilir. İşte bu noktada engelli memur adayları her tercih döneminde yapılan bir takım hatalar ile karşı karşıya kalmakta, bazı adayların kendilerini yönlendiren ve fikir verebilen birilerini bulmakta zorluk çekmesi nedeni ile istenmeyen sonuçlar karşı karşıya kalma ihtimali doğmaktadır. Peki tercihlerde dikkat edilmesi gereken önemli hususlar nelerdir? Gelin bu hususları maddeler halinde açıklayalım.

·               TERCİHLERDE “ENGELLİNİZİ” YOK SAYMAYIN !

Tercih döneminde en çok yapılan hatalardan veya görülemeyen unsurlardan birisi de kişinin engellini yok saymasıdır!

Bilindiği gibi bu sınav engelli vatandaşlarımız için yapılmış iken engelli vatandaşlarımızın tercih dönemlerinde gerek heyecanlarına yenik düşmesi gerek ise kendilerini yönlendirebilecek kişi veya kişilerin olmaması nedeni ile bir takım hususları görmemezlikten geliyor. Durum neticesinde bu sınava girmiş olan kişiler engelli vatandaşlarımız ve hal böyle olunca da engelli vatandaşlarımızın sağlık problemleri ile ilgilenmeleri veya ilgilenilmesi her şeyin önünde gelmektedir. Bir çok engelli memur adayı tercih esnasında engel durumlarını maalesef ki hiçe sayarak her il veya ilçeyi tercih etme düşüncesindedir ki bu düşüncenin de yapılan en büyük yanlış olduğu düşünülmektedir.

Adaylar tercih yaparken tercih yaptıkları illerde sağlık problemlerinin nüksetmemesi veya tedavilerine devam edebilecekleri yerleri tercih etmeleri gerekmektedir. Çünkü kimi rahatsızlıklar rutin kontrol isteyen rahatsızlıklar olurken bunların ihmali kişilerin sağlığını önemli derecede etkileyecek ve atanmış olsalar bile mesleklerini yapamama gibi bir durum ile karşı karşıya kalmalarına neden olacaklardır.

Adaylarımızdan tercih yaparken ilk önce engellerine ait sağlık problemlerini göz önünde tutmalarını ve tercihlerini bu doğrultuda yapmalarını öneriyoruz. Unutmayın ki sağlığınız yerinde olmadığı sürece çalışamazsınız.

AİLE YAPISININ KORUNMASI

Birçok engelli vatandaşlarımızın evli olduğu düşünüldüğünde bu maddenin de ne derece önemli olduğunu belirtmek isteriz. Adaylar tercih yaparken “nede olsa birkaç yıla tayin ile geri dönerim” şeklinde düşünceleri bulunmakta ve bu düşünceye göre tercihlerini yapmaktadır. Oysa yapılan tercihler nedeni ile birçok aile yapısının bozulduğu veya bozulmaya yüz tuttuğu da gelen duyumlar arasındadır. Adaylar severek isteyerek gittikleri illerde geçirdikleri her ay aile özlemi bir de çocukları var ise evlat özlemi ağır basmakta işlerine gereken önemi gösterememekte ve bir takım ruhsal ve duygusal problemler yaşamaktadır. Bekâr olan adaylar için belki bu madde çok önemli gibi gözükmese de evli ayrıca çocuklu adaylar için bu maddenin de önemli olduğunu vurgulamak zorundayız.

Tercih yaparken aileniz ile ilgili bağlarınızın güçlü olunması gerektiğini hatırlatıyor ve başka bir ifade ile kurulu düzeninizi bozacağınızı, yepyeni bir hayata başlayacağınızı belirtmek istiyoruz.

TAYİN KONUSUNDAKİ SIKINTILAR

 Adayların tercih esnasındaki düşünceleri esnasında “tayin olur gelirim” düşüncesi de yer almakta ve bu doğrultuda tercih yapmaktadırlar. Ne kadar da engellilere tanınan tayin kolaylığının mevcut olduğu bilinse de maalesef bu kolaylığı her kurumun göstermediği gelen bilgiler arasındadır. Şu anda bu kolaylığı sadece Milli Eğitim Bakanlığının sağladığı, diğer kurumlarda ise tayin konusunda bazı problemlerin yaşandığı ve bu sürecin uzadığı da gelen diğer bilgiler arasında yer almaktadır.

Özellikle belirtmek istiyoruz ki bazı istisnai kurumlarda “çakılı kadro” olarak tabir edilen kadrolar bulunmakta olup, buradaki tayinler ise diğer kurumlara göre de çok ve çok zordur. Adaylarımız tercih yaparken bu kurumların hangileri olduğu, tayin ve atama işlemlerinin nasıl işlediği konusunda bilgili olmalarını gerekir ise ilgili kurumların tayin atama veya personel birimleri ile görüşmeler yapmalarını öneriyoruz.

ALIŞKANLIKLARDAN VAZGEÇMEK ZORDUR!

Gelen bilgiler arasında adayların “burada nasıl yaşıyor isem orada da öyle yaşıyorum” tarzda bir düşünceye sahip olduğu ifade edilmektedir. Ancak bu husus göründüğü veya düşünüldüğü kadar basit değildir.

Kişilerin 20 – 25 sene yaşadıklarını il – ilçelerini değiştirmek, yeni hayat kurmak ve alışkanlıklardan vazgeçmek kimi zaman imkansızdır. Beklentiler ne olursa olsun yaşanılanları ancak kişinin kendisi bilebilir bu bakımdan engelli vatandaşlarımızı bu konuda da dikkatli olmaları konusunda uyarıyor ve atanacağınız yerin sosyal, ekonomik veya kültürel şartlarının sizleri yıpratmaması gerektiğini bildiriyoruz.

Maddeleri çoğaltabileceğimiz düşünüyor ancak bir çok adayı da umutsuzluğa sürüklememek adına önemli olanları vurguladığımızı düşünüyoruz. Engelli vatandaşlarımız tercihlerini bir uzman veya konu hakkında bilgi sahibi olan kişi / kişiler yardımında yapmalarını da belirtmek istiyoruz. 
 

Ayrıca engelli memur adaylarımız tercih işlemleri ile ilgili soru veya sorularını kendileri için ayılmış forumlarımızda sorabileceklerini, alacakları cevaplar ile daha doğru tercihlerde bulunacaklarını düşünüyoruz.
 

Bir Yorum

  1. Merhabalar , Tercih Atamaları Ne zeman açıklanacak ? Ve Puanım 76 Biyere Girme Olasılığım % Kaçtır ? Ve Son Olarak Ankara da Oturuyorum İlk Tercihim Olduğundan Dolayı Ankara Dışına Atama İhtimalim Var mı ? Geri Dönerseniz Sevinirim Saygılarımla..

  2. Engelliyi hizmetli yapıyorlar bu iş memur degil kesinlikle samıyorum devlet engelliye yaptığı rezilliktir kimse hizmetli yapmasin bu is işkur personelidir eğer yaparsan salla başını al maaşını derler butün okul cevresini binanin kat sınıfları temizletir rezil olursun bu bir kişi tek hizmetli olmaz bütün işkur personeli getirsinler