Türkiye Varlık Fonu’nun raporunda bir yıllık faiz giderinin 2,5 milyar TL’ye ulaştığı bilgisi verildi!

Türkiye Varlık Fonu’na (TVF) ait denetim raporu, fonun bünyesinde bulundurduğu kurumlarda eksik ve hatalı işlemler yapıldığını, faiz giderinin ise “milyar”a ulaştığını ortaya koydu.

Geçen hafta yedi ay gecikmeli olarak TBMM Başkanlığı’na sunulan ve daha sonra Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi milletvekilleri ile paylaşılan TVF Denetim Raporu’na göre, fon bünyesinde bulunan BOTAŞ, Eti Maden, PTT, Halk Bankası ve Ziraat Bankası’nda birçok hatalı işlem hayata geçirildi. Kurumları eleştiren denetçiler, “yeterli denetim kanıtı elde edilemediğini” bildirdi.

BOTAŞ BİLGİ VERMEDİ

Rapora göre, TVF bünyesindeki Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi’nde (BOTAŞ) “gizlilik” gerekçe gösterilerek denetçilere yeterli denetim kanıtı sunulmadı. Bağlı ortaklık Türkiye Petrolleri Uluslararası Ticaret Limited Şirketi’nin yönetimi de şirketin finansal tablolarının hazırlanmasına yönelik sorumluluk beyanında bulunmadı ve finansal tablolar bu nedenle onaylanamadı. Kurum avukatının bilgi vermemesi nedeniyle BOTAŞ aleyhine açılmış davalarla ilgili de yeterli kanıt elde edilemedi. BOTAŞ’ta son olarak mali tablolarında şüpheli alacaklara ilişkin yeterli denetim kanıtı sunulamadı.

STOK BİLİNEMİYOR

ETİ Maden’de de stoklara ilişkin çeşitli denetim sorunları yaşandı. Rapora göre, fiziki stok sayımı yapılmadığı için yeterli kanıt elde edilemedi. Bağlı ortaklıklar Etimine SA, Shangai Etimaden, Etimine UAS, AB Eti Ürünleri ve Eti Maden Asia Pasific şirketlerinin mali tablolarında maliyet değerleri yer almadı.

TVF’ye devrinden sonra yüksek oranda zarar etmesi ile dikkat çeken PTT ise ticari borçları için teyit mektuplarını alamadı. PTT’ye hizmet veren taşeronlara yönelik yeterli maddi karşılık ayrılamadı ve denetim kanıtı elde edilemedi. PTT’nin posta ve kargo hizmeti geliri hakkında da yeterli ve uygun denetim kanıtı elde edilemedi.

YARGILAMA İÇİN KAYNAK AYIRMADI

ABD’deki yargılamaya konu olan Halk Bankası da raporda kendisine yer buldu. Buna göre banka, piyasalarda meydana gelebilecek olumsuz gelişmelerin etkileri için ayrılan ‘serbest tutarı’ raporlama düzenlemelerine aykırı olarak hazırladı. Ayrıca Halk Bankası, ABD Adalet Bakanlığı tarafından açılan davaya ilişkin de belirli bir maddi kaynak ayırmadı. Bu da riskli bir uygulama olarak görüldü. Raporda, Ziraat Bankası ise piyasalarda meydana gelebilecek olumsuz gelişmelere karşı ayırdığı kaynağı finansal raporlama düzenlemelerine aykırı olarak düzenledi.

200 MİLYONLUK UÇAK GİDERİ

Varlık Fonu’nun gider kalemlerinde de yüksek tutardaki faiz giderleri dikkati çekti. Buna göre, fonun bir yıllık faiz gideri 1 milyar 404 milyon TL, finansal kiralama faiz gideri 1 milyar 135 milyon TL, uçak finansmanı gideri 120 milyon TL, uçak alımına ilişkin ön ödeme faiz gideri ise 75 milyon TL olarak raporlara yansıdı.

Exit mobile version