Sözleşmeli Öğretmene Mülakat Var Kadrolu Öğretmene Yok

Sözleşmelide Mülakat Var, Kadroluda Yok

2016 KPSS yapıldı, Alan Sınavı 24 Temmuz’da yapılacak. Öğretmen adayları, atama takviminin açıklanmasını bekliyor. Sözleşmeli öğretmenliğin getirilmesiyle birlikte atamaların ne zaman ve ne kadar yapılacağı merak edilmektedir. Bunun dışında öğretmen adaylarını düşündüren bir diğer konu da sözleşmeli öğretmenliğe getirilen sözlü sınav meselesidir.

Kadrolu Atamada Sözlü Sınav Yok

Sözlü sınav (mülakat) denilince aklımıza direkt olarak referans, halk tabiriyle torpil gelmektedir. Diğer kurumların personel alımlarında da mülakat deneyimleri vardır. MEB, sözleşmeli öğretmenlikle birlikte sözlü sınavı da getirmek istemektedir. Çocuklarımızı emanet edeceğimiz kişileri seçerek almalıyız diye bir yaklaşım var. Bu yaklaşım doğruysa o zaman kadrolu atamada ve ücretli öğretmen görevlendirmesinde neden mülakat yok? Bazı alanlarda meslek yüksekokulları mezunları bile öğretmen olarak derse sokulmaktadır. Öğretmenlik alanı dışındaki branşlar da ihtiyaç halinde ücretli olarak görevlendirilmektedir. Mülakat olacaksa tüm atamada olmalıdır, olmayacaksa hiçbirinde olmamalıdır. Şu an mevcut çalışan 950 bin öğretmenin kaçı mülakatla atanmıştır acaba?

Sözlü Sınav Yerine Ne Getirilmelidir?

MEB, sözleşmeli öğretmenlikte sözlü sınav yerine farklı yöntemleri denemelidir. İlk önce güvenlik soruşturması ve araştırmasını yapmalıdır. Gerekirse öğretmen adayının yedi sülalesi araştırılsın ama sözlü sınav yapılmasın. İkinci olarak heyet raporu istenmelidir. Öğretmen adayı, tümden bir sağlık taramasından geçirilmelidir ancak sözlü sınav yapılmamalıdır. Üçüncü olarak diksiyon, konuşma yönünden öğretmen değerlendirilmelidir. Öğretmen alımında ilgisiz sorularla adaylar elenmemelidir. Öğretmen alımı sırasında telefon trafikleri yaşanmamalıdır, isim ve TC kimlik numaraları bir yerlere gönderilmemelidir. Yıllardır atanmayı bekleyen öğretmen adayları mülakat mağduru yapılmamalıdır.

   Öğretmen Atama ve Görevlendirme Sistemi

1

Kadrolu

Mülakat (Sözlü sınav) yok.

2

Sözleşmeli

Mülakat (Sözlü sınav) var.

3

Ücretli

Mülakat (Sözlü sınav) yok.

 *Sözleşmeli öğretmenlik uygulamasının genel bir strateji olacağı ve ilerleyen dönemlerde kadrolu öğretmen atamasının artık yapılmayacağı yönünde izlenimler var. Bu yüzden sözlü sınav meselesi Genel Kurul’da tekrar görüşülmelidir. 2016 KPSS puanıyla örneğin; 6-7 bin kadrolu, 15-20 bin sözleşmeli öğretmen alımı yapılırsa ve sadece sözleşmeliye sözlü sınav getirilirse birçok aday mağdur olacaktır. 20 bin sözleşmeli öğretmen atanırsa 60 bin kişi sözlü sınava girmek durumunda kalacak. 60 bin kişiyi umutlandırmak yanlış, 60 bin kişinin içinden seçim yapmak da zordur. Ülke olarak yanlış ve zor olanı benimsiyoruz maalesef. Doğru ve kolay yöntem olan KPSS puan sıralaması en geçerli ve en güvenilir atama yöntemidir.

Öğretmeni Nasıl Seçmeliyiz?

1

YGS-LYS’de öğretmenlik alanlarına taban puan getirilmelidir.

2

Açık öğretim öğretmenlik bölümleri kapatılmalıdır.

3

KPSS’nin dışında tüm alanlar için Alan Sınavları yapılmalıdır.

4

Öğretmen alımlarında güvenlik soruşturması ve araştırması yapılmalıdır.

5

Öğretmen alımlarında heyet raporu istenmelidir.

6

Öğretmem alımlarında diksiyon ve konuşma testi yapılmalıdır.

7

Aday Öğretmenlik ve sözleşmeli öğretmenlik dönemini başarıyla geçirenler kadroya geçirilmelidir.

 Özel Haber

Exit mobile version