Emniyet Personeli

Polis Akademisinden Polis Alımı Hakkında Açıklama ! Sınavlar Nasıl Yapılıyor?

Polis Akademisi Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çolak, emniyet teşkilatının 5 yılda yeniden ayağa kalktığını ve yenilendiğini ifade ederek polis seçmelerindeki sınavlar hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Emniyet teşkilatına dahil olan bu memurların toplam polis memuru sayısının üçte birinden fazlasına tekabül ettiğini ifade eden Yılmaz Çolak açıklamalarının devamında 10 bin de bekçi yetiştirildiğini 5 yılda emniyet teşkilatının yeniden ayağa kalktığını bu kadar kısa sürede böyle bir başarının dünyada başka örneğinin olmadığını vurguladı. 

POLİS ALIMI AÇIKLAMASI

Polis memuru alımlarına gelecek yıl da devam edecekleri bilgisini veren Çolak, 500 özel harekat kadın memur adayının alım sürecinde olduklarını aktardı. Konu hakkında Yılmaz Çolak’ın açıklamaları şöyle oldu:

“Üniversite mezunu 7 bin polis memuru alacağız. 2 bin komiser yardımcısının alım sürecindeyiz, 8 bin de bekçi alınacak. Bunları 2020’nin sonunda mezun edeceğiz. Bu rakamlarla 6 yılda 17 bin komiser ve 100 binin üzerinde polis memuru ile 20 bine yakın bekçi yetiştirip teşkilatın saflarına katmış olacağız.”

SINAVLAR NASIL YAPILIYOR?

Polis Akademisi Başkanı Yılmaz Çolak açıklamalarında personel seçiminde uyguladıkları sınav sistemine ilişkin de bilgi vererek, adayların iyi bir sağlık kontrol sürecinden geçirildiğini ve dijital ortamda ölçümlerin yapıldığını ifade etti ve fiziki yeterlilik sınavının fotoselli parkurda kamera kaydı altında yapıldığını belirtti.

Yılmaz Çolak’ın bu açıklamaları şöyle oldu:

“Herkesin içine sinen, devlete yönelik adalet duygusunu güçlendiren bir sistemimiz var. Sınavlarda herhangi bir şaibe yok. Rutin alım sürecinden sonra güvenlik tahkikatları yapılıyor. Türkiye’nin her yerinden, her bölgesinden yeni polis memurları, amirleri olduğunu görürsünüz. Toplumun her kesiminden olduğunu görürsünüz. Polisin yüzü de tavrı da davranışı da çok ciddi bir değişim gösteriyor. Aldığımız bütün bu kişilerin yüzde 90’ı üniversite mezunu. Türkiye’nin yetişmiş insan kaynağından mesleğe uygun olanlarını seçiyoruz. Bu da otomatik olarak başarıyı getiriyor.”